2
suncokret

AGROVESTI

VOĆARSKA PROIZVODNJA SVE ZNAČAJNIJA

Novi Sad (12. decembar 2016.) - U Novom Sadu je, nakon povrtara, održano je i tradicionalno savetovanje voćara na kojem su se mogle čuti novine u savremenoj proizvodnji voća, saveti za postizanje boljih proizvodnih rezultata kao i o mogućnostima intezivnog sistema gajenja trešnje i lešnika.

Voćarstvo je u ekspanziji u poslednjih deset godina, a sve zahvaljujući primeni novih naučnih znanja i novih tehnologija. Ova godina je, kako kažu stručnjaci, bila uspešna bez obzira na to što je bilo izmrzavanja na nekim lokalitetima, loših uslova u vreme oprašivanja, velikih količina padavina i pojave prouzrokovača bolesti - monilije.

"Pokazalo se da je voćarsto važna grana ne samo poljoprivrede već i privrede, u poslednjih osam meseci među najvažnijim izvoznih artikala naše zemlje su malina i jabuka", kaže prof. dr Zoran Keserović.

 Proizvođači su sve više zainteresovani za podizanje zasada kupina, malina, višanja, trešanja, i kruške. Sadnja maline u Vojvodini poslednjih nakoliko godina doživljava ekspanziju. Malinari su zadovoljni kako ovogodišnjim rodom, tako i cenom koju su ostvarili na tržištu.

"Prosečna cena maline je bila preko 200 dinara za kilogram, što je unazad najjača cena koja je ostvarena", kaže Stefan Baktjak iz Udruženja malinara u Kuli.

Stručnjaci savetuju voćarima, kako bi bili konkurentniji na tržištu, da vode računa o izboru sortimenta, da primenjuju savremene tehnologije, kao i da konsultuju struku i nauku.

Na savetovanju su prezentovane i teme: o uzgoju trešnje, plasmanu jabuka na nova tržišta, gajenju leske, čuvanju plodova šljive i kajsije. Uz domaće predavače, o novinama u voćarskoj proizvodnji govorili su i stručnjaci iz Poljske i Italije.

Ilustracijamorguefile.com
Izvor: RTV (Silvija Gvozdenac)

:: AgroVizija Portal :: VOĆARSKA PROIZVODNJA SVE ZNAČAJNIJA ::