2
suncokret

AGROVESTI

Nedimović: SET ZAKONA ZA PROŠIRENJE PODSTICAJA

Beograd (13. decembar 2016.) - Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović izjavio je da je cilj seta zakona o poljoprivredi, o kojima se danas raspravlja u Skupštini Srbije, da se prošire mere podsticaja i da se uvedu neke nove kategorije, kao što su mladi poljoprivrednici. ...

Zakoni koji su pred poslanicima imaju za cilj da mere podsticaja prošire, da uvedemo neke nove kategorije, kao što su mladi poljoprivrednici, da ih istaknemo u prvi plan, kao i svest o potrebi popunjavanja devastiranih područja koja postoje u Srbiji, rekao je Nedimović novinarima u Skupštini Srbije gde se razmatraju izmene i dopune Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju i Zakona o vodama.

On je rekao da se predloženim zakonima uvode neke nove mere koje se odnose na stočarsku proizvodnju kako bi "pokušali da se bore sa smanjenjem broja grla u Srbiji".

Perspektive proizvodnje junećeg mesa

Nedimović je rekao da se ovo naročito odnosi na one čiji je cilj proizvodnja junećeg mesa koja na tržištu ima neverovatne perspektive.

On je dodao da nadležni iz Srbije sa Kinom usaglašavaju sertifikate za izvoz ove vrste mesa.

Nedimović je rekao da je, kada je u pitanju poljoprivreda, 2016. godina bila "dosta dobra godina", da su postignuti veći prinosi i izrazio nadu da će biti ostvareni i veći prihodi.

On je rekao da je u republičkom budžetu za 2017. godinu izdvojeno 3,32 milijarde dinara više za poljoprivredu, kao i da će ta sredstva najvećim delom biti iskorišćena za povećanje konkurentnosti, odnosno za investicije u oblasti poljoprivrede.

Nedimović je rekao da je prioritet IPARD i naveo da je Srbiji na raspolaganju 175 miliona evra.

Mnogo godina se o tome priča. Danas menjamo propise koji su bili blokirajući faktor da bismo došli do toga. Uradili smo i ostale stvari koje su bile do naše države, rekao je Nedimović.

On je dodao da će u drugom kvartalu 2017. godine pozvati evropsku delegaciju da dođe u Srbiju kako bi dobili akreditaciju i već od septembra raspisali pozive za dobijanje sredstava za poljoprivredne proizvođače i prerađivače iz IPARD programa.

Nedimović je rekao da bi trebalo da radimo stvari koje su važne za Srbiju, a IPARD je jedan od tih alata.

Trebalo bi da se borimo da menjamo svoje procedure da se prilagođavamo tako da to bude na korist naših poljoprivrednih proizvođača, rekao je Nedimović.

On je ukazao na to da bi Srbija trebalo da koristi finansijske alate koji joj u ovom trenutku stoje na raspolaganju kao zemlji koja je kandidat za ulazak u Evropsku uniju.

Trebalo bi da koristimo sve ono što može da bude na korist srpskim poljoprivrednicima, građanima Srbije, da menjamo sebe kako bismo bili bolji, istakao je Nedimović.

U aprilu zahtev za akreditaciju Uprave za agrarna plaćanja

Nedimović je rekao da će u aprilu Evropska komisija biti pozvana da akredituje Upravu za agrarna plaćanja, što je jedan od preduslova za korišćenje 175 miliona evra iz Pretpristupnih fondova EU za ruralni razvoj (IPARD).

"Preuzimanje sredstava iz IPARD fondova blokirano je zbog toga što Uprava za agrarna plaćanja nije imala akreditaciju a da bi je dobila potrebno je bilo zaposliti još 92 ljudi. Do sad je u radni odnos primljeno 42 ljudi, a uskoro će još 50", rekao je Nedimović, predstavljajući Izmene i dopune Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju u Skupštini Srbije.

On je dodao da bi prvi konkursi za sredstva iz IPARD fondova mogli da budu raspisani u septembru.

Izmene i dopune tog zakona, prema njegovim rečima, predviđaju i ustanovljene procedure za konkurisanje i žalbe kod tih evropskih fondova, a uvodi se i kontrola projekata na licu mesta.

Nedimović je dodao da će se dopunama zakona ustanoviti "alati za identifikaciju parcela kako bi se utvrdilo šta se koristi za poljoprivrednu proizvodnju, a to će olakšati i komasaciju".

Izmene i dopune Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju predviđaju uvođenje sistema računovodstvenih podataka kako bi poljoprivredna gazdinstva mogla da ostvare neke beneficije.

Proširenje korisnika podsticaja

Predstavljajući izmene i dopune Zakona o podsticajima, Nedimović je rekao da je cilj izmena bio da se proširi krug korisnika podsticaja iz budžeta.

"Subvencije će dobiti mladi poljoprivrednici, naročito u nerazvijenim delovima istočne i južne Srbije, i to između ostalih i start ap kredite za pokretanje poljoprivredne proizvodnje", rekao je ministar i dodao da je za investicije u opremu i podizanje konkurentnosti izdvojeno tri puta više nego ove godine, oko 2,2 milijarde dinara.

Finansijske podsticaje će, prema rečima Nedimovića, dobiti i proizvođači stoke, posebno proizvodnja junadi za tov, a subvencije će biti veće za područja koja se demografski prazne kao što su Bela Palanka, Trgovište, i Babušnica.

Upravljanje rekama prema slivnim tokovima

Govoreći o Izmenama i dopunama Zakona o vodama, Nedimović je rekao da će se rekama sada upravljati, ne prema administrativnim granicama, već po slivnim tokovima i da već postoje Dunavska i Savska komisija, a razgovara se i o upravljanju Drinom.

"Do sada nisu postojale procedure o zakupu vodnih prostora već ih je koristio ko je pre do njih stigao. Izmenama je predviđena procedura za licitacije vodnih prostora, a dozvole će izdavati nadležna vodoprivredna preduzeća", rekao je Nedimović.

Vodoprivredna preduzeća će biti zadužena i za izračunavnje naknada za odvodnjavanje.

Upravljanje vodama će, posebno u kriznim situacijama, kao što su poplave, prema rečima Nedimovića, biti uređeno jedinstveno.

Nulta tolerancija za GMO

Ministar je govoreći o GMO, rekao da Uprava za zaštitu bilja sprovodi permanentnu kontrolu i da su uhvaćeni i svi oni koji su ilegalno zasejali površine tim proizvodima.

"Podignute su prijave i vode postupci protiv tih lica. Ono što mogu da kažem je da će biti nulta tolerancija za proizvodnju GMO", rekao je Nedimović.

Inspekcija je, kako kaže, uradila svoj deo posla.

Govoreći o novcu za poljoprivrednu proizvodnju, ministar je rekao da se on može plasirati na dva načina- iz budžeta odnosno kroz nacionalne mere, a drugi način je iz sredstava EU koja se očekuju u drugoj polovini 2017. godine.

Polemika poslanika o tome ko je uništio poljoprivredu i selo

Poslanici u Skupštini Srbije danas su tokom rasprave o izmenama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju polemisali o uništenoj poljoprivredi i srpskim selima i da li je za to odgovorna prethodna ili sadašnja vlast.

Tu temu otvorio je Miroslav Aleksić iz opozicione poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke, koji je naveo da poljoprivreda spada u jedan od najvažnijih privrednih grana i da joj treba prići sa velikom ozbiljnošću, ali da nažalost to nije bio slučaj u prošlosti, a naročito ne u poslednje četiri godine otkako je na vlasti SNS.

"Godinama unazad, decenijama ne postoji adekvatna poljoprivredna politika, nema hrabrosti, nema vizije u Ministarstvu da se sprovode adekvatne mere koje bi iskoristile potencijale koje mi danas imamo u Srbiji. Ti potencijali bi najlakše mogli zaposliti građane Srbije i smanjiti najveće probleme, a to je nezaposlenost u Srbiji", ocenio je Aleksić.

On ja ukazao da se svake godine za poljoprivredu izdvaja manje od pet odsto iz budžeta Srbije što je nedopustivo kako za sadašnju vlast tako i za svaku prethodnu koja nije dovoljno ulagala u taj sektor.

Aleksić je kazao da svi tokom predizborne kampanje "pričaju bajke" i da će biti uvećana sredstva i da će biti posvećena veća pažnja tom sektoru, ali da postoje velike nepodudarnosti između političke retorike i realizacije.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović rekao je da je velika dilema ko je više kriv za propadanje sela - da li Srpska napredna stranka ili Demokratska stranka.

On je kazao da su poljoprivreda i selo dve teme koje su ostale "zanemarene i ponižene" u interesovanjima političkih elita u prethodnom periodu i da bi bilo pogrešno reći da su samo naprednjaci odgovorni za slom poljoprivrede i sela.

"Vlada Aleksandra Vučića samo završava ovaj grobarski posao", ocenio je Obradović.

On je za predviđene izmene Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju i podsticajima rekao da "izgledaju kao kada na jednu duboku ranu i jednu gangrenu koja je zahvatila ceo organizam, jedan kancer koji vam razjeda organizam, zalepite flaster i kažete – evo ovaj flaster će rešiti probleme oboljenja koje vaš organizam ima".

Šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović složio se da su sela uništena i da je agrarna politika zemlje već dugo loša i konfuzna i da je teško sa takvom politikom vratiti život u sela.

"Kakav je život na selu, kakvo je obrazovanje, zdravstvena zaštita, kulturni život na osnovu čega bi ljudi mogli da razmišljaju o vraćanju na selo i koliko je ministara za sve ove godine promenjeno i kakav je bio njihov plan na koji su poljoprivrednici eventualno mogli da se oslone", upitao je Jovanović.

Arpad Fremond, poslanik Saveza vojvođanskih Mađara koji je deo vladajuće koalicije, rekao je da se Zakonom o podsticajima poljoprivredi i ruralnom razvoju stvara stabilna dugoročna i predvidiva poljoprivredna politika.

On je rekao da je pozitivno što se proširuje opseg mera u oblasti stočarske proizvodnje i proširuje krug korisnika podsticaja u oblasti direktnih praćenja za stočarsku proizvodnju.

Fremond i Dragan Jovanović iz Nove Srbije, koja je takođe deo vladajuće koalicije, izrazili su bojazan zbog ukidanja prelevmana na mleko i zadržavanja premije od sedam dinara, ocenivši da to može dovesti do toga da Srbiju "preplavi" mleko iz EU.

U raspravi je bilo dosta polemike i oko sredstava koja Srbiji treba budu odobrena iz Pretpristupnih fondova EU za ruralni razvoj (IPARD) i pod kojim uslovima.

Skupština raspravlja o izmenama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju

Poslanici u Skupštini Srbije večeras i posle 19 časova su nastavili raspravu o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov rekla je da je "sednica čudna", jer kako je navela, na dnevnom redu sednice koja je sazvana po hitnom postupku nalazi se niz zakona koji su takođe stigli po hitnom postupku. Ona je kazala da poslanici zbog nedostatka vremena nisu uspeli da uoče vezu među tim zakonima.

Poslanik Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić rekao je da poljoprivreda predstavlja najveću mogućnost za razvoj Srbije, ali da je bilo pogrešnih odluka. "Danas poljoprivrednici žive loše, kao i građani... Branislav Nedimović je četvrti ministar poljoprivrede u protekle četiri godine i zato nemamo poverenje da će ove mere biti sprovedene", rekao je Đurišić.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je rekao da je podsticanje mladih poljoprivrednika "veliki korak napred".

Milija Miletić, poslanik Ujedinjene seljačke stranke koja je deo vladajuće većine, rekao je da je budžet za poljoprivredu veći u odnosu na prethodne godine i da je 2,2 milijarde dinara više nego ranije izdvojeno za subvencije .

"Sada ćemo moći da pomognemo svima koji žele da se baƒve poljoprivredom. Mislim da ovim zakonom dajemo mogućnost da se više izdvoji za stočarstvo. Ovaj zakon pruža mogućnost da se kroz subvencije i kroz pomoć fonda za razvoj mladi ljudi dobiju povoljne kredite", rekao je Miletić.

Poslanik Srpske radikalne stranke Tomislav Ljubenović rekao je da izmene Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju ne rešavaju ništa suštinski i da je jedina novst kategorija koja se uvodi za podsticaj uzgoja teladi.

Poslanik Dveri Miladin Ševarlić rekao je da subvencije nisu vraćene na nivo iz 2014. godine i da država sada vrši refundiranje uloženog novca, ali da građani nemaju novca da ulože i čekaju refundiranje.

Poslanica Srpske naredne stranke Milena Turk rekla je da su izmene zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju važne jer u "žižu interesovanja stavljaju poljoprivrednog proizvođača" i otklanjaju prepreke za korišćenje predpristupnih fondova Evropske unije.

Predsedavajući Veroljub Arsić izrekao je opomenu predsedniku Nove stranke Zoranu Živkoviću jer je, kako je predsedavajući naveo, poslanika SNS Srbislava Filipovića nazvao "džukelom", tokom plenarne rasprave o izmenama zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Ilustracija: Beta (Milan Obradović)
Izvor: FoNet, Beta, RTV

:: AgroVizija Portal :: Nedimović: SET ZAKONA ZA PROŠIRENJE PODSTICAJA ::