2
suncokret

AGROVESTI

KONTROLOM KVALITETA DO BEZBEDNOG PROIZVODA

Novi Sad, Bački Petrovac (14. decembar 2016.) - Kako bi mali poljoprivredni proizvođači bili konkurentniji na tržištu potrebno je da njihovi proizvodi imaju za to zadovoljavajući kvalitet koji se obezbeđuje standardima o bezbednosti hrane. A da bi se to ostvarilo potrebna je saradnja države, nauke i malih poljoprivrednih gazdinstava i upravo iz tih razloga stručnjaci sa Instituta za prehrambene tehnologije, uz podršku pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, pružaju podršku malim prerađivačima na uvođenju kontrole kvaliteta kako bi napravili kvalitetan i zdravstveno bezbedan proizvod.

Miroslav Lačok iz Bačkog Petrovca bavi se proizvodnjom kulena i kobasica već 25 godina. Pre tri godine odlučio je da svoju proizvodnju unapredi tako što je podigao novi objekat u kojem su uvedeni higijenski uslovi i to po najsavremenijim standardima. Ne brine oko prodaje proizvoda jer, kako kaže, svaki uzorak prerađevine se, pre plasmana na tržište, proverava na Institutu za prehrambene tehnologije.

"Imam svoju stoku, u registrovanoj klanicu se zakolje pa donosim meso kod mene gde se vrši otkoštavanje i tranžiranje kao i priprema mesa za kulen i kobasice", kaže on.

Institut za prehrambene tehnologije već tri godine sa pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu radi na tome da se proizvođači tradicionalnih proizvoda od mesa uvedu u legalne tokove, pre svega primenom sistema kontrole kvaliteta.

"Naš zadatak je bio da proizvođače naučimo da primenjuju dobru higijensku praksu kroz tzv. HCCP a proizvođači su bili dužni da uzmu sredstva za adaptaciju objekta i nabavku tehnološke opreme prema projektu da bi kasnije mogli biti registrovani kao pravni subjekti", veli Tatjana Tasić iz Instituta za prehrambene tehnologije Novi Sad.

"Trenutno je odlučivanje za konkurs u 2016 godini gde očekujemo da će biti isfinansirano još pet gazdinstava od starne sekretarijata koji će u narednoj godini morati da urede svoje objekte nabave tehnološku opremu i tako postanu registrovani proizvođači", dodaje njen kolega Predrag Ikonić.

Stručnjaci napominju da uvođenjem sistema kvaliteta mali poljoprivredni proizvođači ostvaruju benefit kroz sigurniji plasman robe, a samim tim i višu cenu za svoje tradicionalne proizvode.

 

Ilustracija: RTV (Nenad Jovićević)
Izvor: RTV (Silvija Gvozdenac)

:: AgroVizija Portal :: KONTROLOM KVALITETA DO BEZBEDNOG PROIZVODA ::