2
suncokret

AGROVESTI

POJAČANA KONTROLA MLEKARA ZBOG BAKTERIJA

Novi Sad (20. decembar 2016.) - Nacionalna organizacija potrošača Srbije javlja da Veterinarska inspekcija sprovodi vanrednu kontrolu u mlekarama za koje se sumnja da imaju povišenu koncentraciju bakterija u sirovom mleku. ...

U NOPS-u kažu da postoje i načini da se spreče ovakve situacije.

"To se može sprečiti češćom kontrolom i potpunom primenom HACCP sistema koji imam, na žalost, samo na papiru. Pozivamo Veterinarsku inspekciju da odlučnije reaguje jer mleko koriste sve kategorije stanovništva, posebno deca. Ovakve stvari ne smeju da se događaju", kaže Mladen Alfirović iz NOPS-a.

On je pozdravio činjenicu da je nedavno napokon formiran Savet za bezbednost hrane čije osnivanje je bilo predviđeno Zakonom o bezbednosti hrane još iz 2009. godine.

"Naša organzacija ima privremenog člana u tom savetu i očekujemo da će ovaj potez doprineti boljem kvalitetu i bezbednosti hrane u Srbiji", dodao je Alfirović.

Podsetimo, analizom 22 uzorka pasterizovanog mleka različitih proizvođača, nedavno je utvrđeno da neke mlekare imaju povišen nivo bakterija u sirovom mleku, u odnosu na dozvoljeni nivo, što to mleko čini nebezbednim za upotrebu.

Načelnica veterinarske inspekcije Ljiljana Ivanjac kaže da je u toku obrada uzoraka koji su uzeti iz mlekara koje se nalaze na spisku za proveru.

"Rezultate analiza očekujemo do kraja nedelje. O svemu ćemo blagovremeno informisati javnost. Naše dosadašnje kontrole i analize pokazuju da je moguće da se u toku proizvodnog procesa dogode pojedina, da tako kažem, mikrobiološka iskakanja, ali sami proizvođači čim to utvrde preduzimaju mere kako se takvi ne bezbedni proizvodi ne bi pojavili na tržištu. Mi smo prošle i ove godine sprovodili redovne kontrole, uzimali uzorke i nismo imali ovakve nalaze", kaže za RTV Ljiljana Ivanjac.

Ilustracija: freeimages.com (Alessandro Paiva)
Izvor: RTV

:: AgroVizija Portal :: POJAČANA KONTROLA MLEKARA ZBOG BAKTERIJA ::