2
suncokret

AGROVESTI

PODSTICAJI IMANJIMA I MLADIM GAZDAMA

Sremska Mitrovica (28. decembar 2016.) - Konsultantske i stručne savetodavne pomoći, poboljšanje kvaliteta života i rada u ruralnim područjima na teritoriji grada, prikupljanje podataka o proizvodnji, prodaji, investicijama, problemima, ali i mogućnostima u oblasti poljoprivrede, edukacija i informisanje poljoprivrednika, zadaci su Agencije za ruralni razvoj Sremske Mitrovice. Cilj je da se uspostavi most saradnje između poljoprivrednika i lokalne samouprave i sa različitim ministarstvima, pokrajinskim sekreterijatom i svima onima koji usmeravaju sredstva za razvitak ruralnog razvoja.

- Sela su dosta ugrožena, suočavaju se sa velikim problemima, kao što su depopulacija, odlazak mladih sa sela, starenje stanovništva, sve su lošiji socio-ekonomski pokazatelji, što čini ruralna područja nepoželjnim za život. Moramo zato da napravimo razvojni put koji će dovesti do poboljšanja života na selu - kaže direktor Agencije za ruralni razvoj Sremske Mitrovice Petar Samardžić.

Agencija jednaku pažnju posvećuje svim elementima ruralnog razvoja, čija je okosnica poljoprivreda, ali nisu zanemarljivi i seoski turizam, infrastruktura, ekologija, socijalna-demografska pitanja, zapošljavanje mladih, žene kao nosioci poljoprivrednih gazdinstava i drugi segmenti koji karakterišu život na selu.

U domenu poljoprivrede, Agencija za ruralni razvoj predstavlja „produženu ruku“ Gradske uprave za poljoprivredu, sa kojom usko sarađuje i koja im je resorna uprava, kao i sa Poljoprivrednom stručnom službom i Upravom za trezor. Budžet Agencije za ovu godinu iznosio je 10 miliona dinara, dok je za iduću povećan na 15 miliona dinara, od čega će pet miliona biti direktno usmereno na pomoć poljoprivrednicima i udruženjima građana sa sela.

-Udruženja građana i nevladine organizacije koji se bave unapređenjem ruralnog razvoja i ove godine će putem konkursa aplicirati za bespovratna sredstva - kaže Samardžić i dodaje da su to razne stočarske asocijacije, udruženja uzgajivača ovaca i svinja, kojima će Agencija pomoći.

Drugi deo sredstava se opredeljuje za subvencionisanje sredstava za investiranje u poljoprivredu, odnosno pokrivanje dela troškova za investicije za plasteničku proizvodnju i dela za navodnjavanje, kao što je to već praktikovano. Sada je u izradi plan nabavke semenskog materijala za povrtarstvo i organsko povrtarstvo, koje je slabo zastupljeno.

- Jedna od ovih mera je da stimulišemo organsku proizvodnju, koja je baš slabo zastupljena, pre svega organsko povrtarstvo- kaže Samardžić i dodaje da će se kasnije baviti i organskim stočarstvom, koje je dosta kompleksnije.

Podsticajne mere su usmerene na male poljoprivredne proizvođače, koji imaju malo zemlje, takođe na mlade nosioce poljoprivrednih gazdinstava i žene na selu. Predviđene su olakšice za nabavku repro, odnosno semenskog materijala, činjenica je da ima puno poljoprivrednika sa malim parcelama, a povrtarstvo daje veća primanja na malim površinama od ratarstva.

-Usmeravamo ih da nabavljaju kvalitetno seme, koje će dati kvalitetan proizvod, a na kraju prodati lakše - kaže Samardžić. - Savet je da se seme nabavlja isključivo u poljoprivrednim apotekama i zahteva deklaracija koja će garantovati da je to sertifikovani semenski materijal. Svakodnevno nam dolaze poljoprivrednici i iznose svoje probleme, zahteve, sugestije, sa čim se suočavaju na terenu, ali i predstavnici Agencije redovno obilaze domaćinstva, kao i njive.

Oko hiljadu poljoprivrednika sa teritorije Sremske Mitrovice u toku prošle godine posetilo je Agenciju da dobiju pomoć u prikupljanju dokumentacije, tumačenju pravilnika, popunjavanje raznih aplikacija. Sve usluge Agencije su besplatne, informacije su poljoprivrednicima dostupne i preko sajta Agencije (arrsm.rs), a kontaktira se i putem SMS-a.

- Svako ko dođe kod nas popunjava zahtev za SMS obaveštavanje, što radi veoma mali broj opština u Srbiji - kaže Samardžić. Taj zahtev se nalazi i na sajtu, a poruke podrazumevaju sve novine u oblasti poljoprivrede, izmena zakona ili pravilnika, i kako se pojavi novi konkurs, poljoprivrednici su istog dana obavešteni. Napravili smo bazu od 1500 korisnika po oblastima: povrtarstvo, voćarstvo, ratarstvo i stočarstvo i prema ciljnoj grupi, šaljemo poljoprivrednicima poruke, api i da li se održava neka manifestacija, kulturno-umetnički događaj u njihovoj blizini.

Agencija za ruralni razvoj priprema projekte kojima Grad konkuriše kod domaćih i stranih donatora za dobijanje potrebnih sredstava, pruža podršku poljoprivrednicima prilikom prikupljanja i popunjavanja dokumentacije, ali i prilikom registracije i obnove poljoprivrednih gazdinstava.

Iskoristi šansu U narednih pola godine Agencija za ruralni razvoj u saradnji s Evropskim pokretom u Srbiji realizovaće projekat „Iskoristi šansu”, koji finansira Ministarstvo omladine i sporta. Reč je o stimulisanju zapošljavanja mladih na selu. 

Kroz profesionalne obuke u kojima će učestvovati Regionalna razvojna agencija Srem i Nacionalna služba za zapošljavanje, mladi će biti obučeni da pokrenu sopstveni posao. Deo tih obuka odnosno tribina odnosiće se i na organsku poljoprivredu, kako bi se mladi zadržali u selu i bili nosioci unapređenja života na ruralnom području.


Izvor: Dnevnik

:: AgroVizija Portal :: PODSTICAJI IMANJIMA I MLADIM GAZDAMA ::