2
suncokret

AGROVESTI

TREŠNJI NEDOSTAJU KOLIČINA I AMBALAŽA

Sombor (29. decembar 2016.) - Pre godinu dana, Zemljoradnička zadruga "Agrodunav" iz Karavukova zasadila je voćnjak trešanja, najveći u zapadnoj Bačkoj. Naredne godine očekuje se već i rod, pošto su posađene dvogodišnje sadnice.

Trešnje sa oglednog polja PSS "Sombor" u Karavukovu bile su inspiracija da "Agrodunav" podigne jedan od najvećih zasada trešnje u Vojvodini.

Na deset hektara zasađene su tri italijanske sorte, koje su se pokazale kaso izuzetno kvalitetne i rodne.

U voćnjak je uloženo oko 350 hiljada evra. Deo sredstava za mrežu i navodnjavanje dobijen je od Pokrajine i Ministarstva poljoprivrede.

Zaštitna mreža je i sa bokova , sve je pod sistemom "kap po kap", a čitava parcela je u izuzetnim mikroklimatskim uslovima zaštićena vetrozaštitnim pojasom i svega nekoliko stotina metara od Dunava.

"Tu ima blizu 16 hiljada sadnica. Tri sorte preovlađuju - regina, ferovia i kordia, i ima nešto malo novog sortimenta. Ove tri su dokazane i u našim agroekološkim uslovima daju dobar rod. Mi smo već u prvog godini imali simboličan rod. Izgledaju zdravo, prijem je sto odsto i nadamo se da će na proleće biti i malo bolji rod", izjavio je Stevan Stanojković, direktor "Agrodunava" iz Karavukova.

Ovaj voćnjak treba u puni rod da stupi za dve do tri godine, a prinos koji se očekuje je oko 15 tona po hektaru.

U Agrodunavu razmišljaju i o proširenju.

"Ako bude povoljna finansijska situacija, imamo nameru da proširujemo proizvodnju, jer u ovom potezu imamo 100 hektara zemlje. Ako bude podsticaja države, naravno da ćemo se širiti", dodaje Stanojković.

Trešnja na evropskom tržištu ima izuzetno dobru cenu i upakovana se kreće i do četiri evra po kilogramu. Naša trešnja put do kupaca nalazi za dva evra, a stručnjaci kažu da ne zaostaje po kvalitetu.

Ono što u ovom trenutku nedostaje je kvalitetna ambalaža i velike količine, kako bismo bili ozbiljan evropski partner.


Ilustracija: RTV (Vaso Pudar)
Izvor: RTV (Predrag Ćurčija)

:: AgroVizija Portal :: TREŠNJI NEDOSTAJU KOLIČINA I AMBALAŽA ::