2
suncokret

AGROVESTI

Trošenje Agrarnog budžeta: ISPLATA ZA TOV DO KRAJA JANUARA

Beograd (04. januar 2017.) - Uprava za agrarna plaćanja, Ministarstva poljoprivrede i životne sredine, u protekloj godini od ukupno planiranih isplata u iznosu od 24,555 milijardi dinara na račune registrovanih gazdinstava uplatila je 23,070 milijardi dinara, skoro 94 odsto. U ovoj godini od stečenih obaveza iz 2016. ostalo je za isplatu oko 3,5 milijardi dinara, od čega su oko 2,5 milijardi direktni podsticaji.

Uplaćeni novac gazdinstvima je najveći u istoriji subvencija i podsticaja, a da nije bilo manevra u trošenju još 1,6 milijardi bi ostalo na raspolaganju Ministarstvu finansija. Za taj novac ratari nisu podneli zahteve za nadoknadu troška za mineralno đubrivo, pa je usmeren za nabavku mehanizacije i delom za tov.

Uprava za agrarna plaćanja je u 2016. godini, naspram popunjenosti službi, ubrzano radila na obradi podataka i naloga prema Trezoru, pa se njihov učinak smatra uspešnim. To je bio i razlog što je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine na godišnjoj konferenciji za medije izjavio da će ova i sve druge službe biti servis poljoprivrednika i da zbog njihovog rada neće nijedan posao kasniti, a da je predviđena i pojednostavljena registracija gazdinstava.

Ministar Nedimović je rekao da će obaveze prema stočarima – tovljačima, koji su podneli prijave na kraju roka, novac biti isplaćen u januaru ove godine.

Iz prethodne u ovu godinu prenete su i premije za mleko iz četvrtog kvartala, što je i planirana transakcija.


Izvor: AgroServis

:: AgroVizija Portal :: Trošenje Agrarnog budžeta: ISPLATA ZA TOV DO KRAJA JANUARA ::