2
suncokret

AGROVESTI

Zimska razglednica iz Srema: U ŠATRINCIMA PŠENICA NIJE NIKLA

Irig (18. januar 2017.) - U ovom delu Srema kao i u drugim mestima u Vojvodini, hlebnim žitom posejano je manje površina. Procena iriških ratara je da je kod njih to umanjenje oko 25 procenata, pšenica je sejana u različitim agro rokovima.

Kako smo imali priliku da čujemo od ovdašnjih ratara svega četrdeset odsto pšenice posejano je u optimalnom agrotehničkom roku. Dobro se izbokorila, dobro se iskalila i u dobrom je stanju, dok šezdeset posto žita je u fazi nicanja i klijanja ili čak i nije niklo.

Ratar iz Rivice Nikola Ćirić kaže, da je njegova pšenica u odličnoj kondiciji, posejana je u optimalnom roku.

Nije izmrzla jer nije požutela od gore i korenje je dobro, ubokorilo se. Sneg je svakako dobro došao, da nije njega bilo, bilo bi povuci potegni kaže on.

Goran Vuković iz Šatrinaca kaže da je sva pšenica zasejana mimo rokova, još u nekoj fazi nicanja odnosno nije ni nikla nije ni klijala zbog niskih temperatura i golomrazice koja je bila prisutna. Sada pod snegom, uglavnom se dešavalo ovih godina da te kasne setve budu dobre, da pod snegom ta pšenice nikne. Međutim, ove godine je to slabo verovatno da će se desiti.

Za nešto više od mesec dana trebalo bi da se obavi i prva prihrana useva azotnim đubrivima.

Prihranu pšenice ne bi trebalo raditi napamet već na osnovu urađene agrohemijske analize zemljišta, na sadržaj lako pristupačnog azota.

Poznato je, podsećaju stručnjaci, da i nedostatak i suvišak azota može negativno da se odrazi na razvoj biljaka i konačan prinos.


Izvor: RTV

:: AgroVizija Portal :: Zimska razglednica iz Srema: U ŠATRINCIMA PŠENICA NIJE NIKLA ::