2
suncokret

AGROVESTI

Ratarstvo: SLEDI PRIHRANA USEVA

Novi Sad (19. januar 2017.) - Sneg u Vojvodini dobro je došao ozimim usevima, pogotovo pšenici koja je posejana van optimalnog agroroka, kažu agronomi, ukazujući na to da ratare u narednom periodu očekuje važan posao, prihrana useva. ...

Usled razvučene setve, pšenica se nalazi u različitim fenofazama. Najosetljivija je pšenica sa jedan do dva lista ali i ti usevu su zaštićeni jer ih snežni pokrivač štiti od izmrzavanja.

"Usevi mogu da izdrže niske temperature do -15 stepeni sneg sada predstavlja toplotnu izolaciju. Ako temperature budu niže od -15 stepeni dolazi do oštećenja useva što dovodi do gubitka prinosa.

Što se tiče ječma on je osetljiviji od pšenice na niže temperature, ali isto tako mu pogoduje snežni pokrivač. U narednom periodu ono što treba primeniti od agrotehničkih mera prema rečima stručnjaka jeste prihrana pšenice.

Dodajmo ovome i informaciju koju smo mogli čuti od organizatora proizvodnje iz firme "Agrogrnja" da je u atarima Bačke Planake, posejano manje pšenice i to za čak 40 odsto.

Ilustracija: Beta (Dragan Gojić)
Izvor: RTV

:: AgroVizija Portal :: Ratarstvo: SLEDI PRIHRANA USEVA ::