2
suncokret

AGROVESTI

PANČEVAČKE ORANICE ZDRAVIJE OD EVROPSKIH

Pančevo (31. januar 2017.) - U Pančevu je održan završni seminar trogodišnjeg projekta o merama za smanjenje zagađenja dugotrajnim zagađujućim materijama, koji su sprovodili Japanska agencija za međunarodnu saradnju Džaika, ekološko udruženje iz oblasti Hjoga u Japanu, Hemijski fakultet iz Beograda i Grad Pančevo.

Realizacija projekta je fakultetu donela najsavremeniju opremu za analizu zagađenja, a Pančevu ohrabrujuće rezultate analiza tla.

Najvažniji rezultat trogodišnje saradnje je nalaz da su pančevačke oranice bezbedne, jer u njima ima manje zagađenja nego u nekim razvijenim poljoprivrednim državama Evrope.

Džaika je odabrala Pančevo zbog toga što je tu zemljište izloženo dugotrajnom industrijskom zagađenju, intenzivnoj upotrebi pesticida, a ni neke istorijske okolnosti tom gradu nisu išle na ruku.

"Balkan, i Beograd i Srbija su, kao što znate, na putu raznoraznih interesa, pa nas i to poneki put dovede u situaciju da poneko baci neku bombu i unazadi ovu sredinu", kaže profesor Ivan Grežetić, dekan Hemijskog fakulteta u Beogradu.

Ovo je bila prva takva analiza zagađenja tla u Srbiji, a u budućnosti će one biti uobičajene, jer je japanska vlada opremila beogradski Hemijski fakultet najsavremenijim aparatima za monitoring.

"Rezultat je uspostavljanje preliminarne merne mreže, obezbeđivanje sredstava u budžetu Grada i sklapanje ugovora sa akreditovanom kućom, koja će tokom ove godine sprovesti dve kampanje merenja", navodi Olga Šipovac iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine u Pančevu.

Profesor Takeši Nakano sa Univerziteta u Osaki rekao je da su japanski partneri zadovoljni saradnjom i spremni su da je nastave na dugoročnoj osnovi.

Tokom prethodne tri godine jedan broj mladih Pančevaca je bio obuhvaćen predavanjima o značaju zaštite okoline, a japanski stručnjaci su održali niz treninga za predstavnike pančevačkog Sekretarijata za ekologiju.


Ilustracija: Beta (Dragan Gojić), RTV (Dragan Vukašinović)
Izvor: RTV (Dragan Vukašinović)

:: AgroVizija Portal :: PANČEVAČKE ORANICE ZDRAVIJE OD EVROPSKIH ::