2
suncokret

AGROVESTI

Kikinda: MALI RATARI NEZADOVOLJNI SUBVENCIJAMA

Kikinda (08. februar 2017.) - Usvojena je Uredba o podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji kojom su predviđena davanja kojih do sada nije bilo, pre svega, u stočarstvu. Međutim, naišla je na negodovanje ratara sa manjim posedima na severu Banata koji smatraju da će svaka naredna proizvodnja biti ugrožena upravo iz razloga što im, kako kažu, subvencije ostaju nepromenjene.

Usvojenom Uredbom o podsticajima u poljoprivredi, predviđeno je da ratari i dalje dobijaju 2.000 dinara subvencija po hektaru i isto toliko za đubrivo. Međutim, to je naišlo na negodovanje poljoprivrednika sa manjim posedima koji smatraju da su izuzeti od podsticaja i da je zbog toga moguća manja proizvodnja.

"To sve nas male paore obilazi jer ne ispunjavamo uslove jer nismo voćari ni povrtari. A, da bi imao korist od ovih subvencija treba da radiš na većim posedima jer meni nisu potrebne prskalice i skladišta, tako da mi uopšte ne ispunjavamo uslove"; kaže Janoš Tot, poljoprivrednik iz Kikinde.

Podsticaji svinjarima povećani su na 10.000 dinara, umesto dosadašnjih 7.000, ali je predviđeno da se ovoga puta finansiraju i muška grla.

Prema računici severnobanatskih odgajivača tovljenika, svinjarstvo je zbog niskih otkupnih cena u velikom problemu i proizvodnja se po domaćinstvima gasi.

"Prema svim proračunima, kada saberemo ulaganja, nama ostaje 1.350 dinara na tovljenika od 110 kilograma. To je po mom mišljenju neodrživo i paori će gasiti proizvodnju", kaže Dragomir Babić, odgajivač tovljenika iz Kikinde.

Uredbom je predviđeno da se kod proizvodnje koza i ovaca sada finansiraju i muška grla sa 7.000 dinara. Subvencije za krave ostaju 25.000 dinara, a novina je da će se finansirati i telad namenjena za tov sa 5.000 dinara.

Povećanje subvencija određeno je i pčelarima, koji će sada po košnici dobijati 720 dinara.

"Ako uzmemo da tretiranje košnice protiv varoe košta oko 700 dinara, taman će ova dotacija biti dovoljna za lečenje pčelinje zajednice od varoe i krpelja koji su uvek prisutni", navodi Mile Keča, pčelar iz Kikinde.

Usvojenom Uredbom previđena je i dodela sredstava za podizanje višegodišnjih zasada voća, vinove loze i hmelja, a planirano je i unapređenje primarne proizvodnje, tako da su obezbeđena sredstva za nabavku novih mašina i opreme, traktora, kao i za izgradnju i opremanje objekata.


Ilustracija: RTV (Martin Martinov)
Izvor: RTV (Branislav Ugrinov)

:: AgroVizija Portal :: Kikinda: MALI RATARI NEZADOVOLJNI SUBVENCIJAMA ::