2
suncokret

AGROVESTI

SRBIJA NEĆE SKORO UĆI U STO ZBOG GMO

Beograd (08. februar 2017.) - Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da ne veruje da bi Srbija u kraćem roku mogla da postane član Svetske trgovinske organizacije (STO) zbog ogromnog pritiska javnosti da se ne dozvoli promet genetski modifikovanih proizvoda (GMO), što je uslov za ulazak u tu organizaciju.

"Glavni problem za članstvo u STO je izmena propisa o GMO. Kod nas postoji izričita zabrana za proizvodnju i promet GMO, dok je u članicama STO to dozvoljeno. Naši propisi će teško biti promenjeni jer je ogroman i otpor javnosti da se skine ta zabrana", rekao je Ljajić za agenciju Beta.

On je dodao da je za članstvo u STO neophodno obaviti multilateralne kao i bilateralne pregovore sa svakom zemljom.

"Preostaje da se od 163 zemlje članice STO obave razgovori još sa četiri zemlje - Brazilom, Ukrajinom, SAD i Rusijom. Posle toga ostaju multilateralni pregovori i prihvatanje standarda te organizacije", rekao je Ljajić.

Sada, prema njegovim rečima, 25 zemalja pregovara o pristupanju u STO.

"Mislim da je velika šteta što Srbija ne može da reši problem oko proizvodnje i prometa modifikovane hrane jer će sve zemlje postati članice, osim 13 potpuno nepoznatih", rekao je Ljajić.

U Zakonu o GMO koji je donet 2009. godine u članu 2. navodi se da "nijedan modifikovan živi organizam kao ni proizvod od genetički modifikovanog organizma ne može da se stavi u promet, odnosno gaji u komercijalne svrhe na teritoriji Republike Srbije".


Ilustracija: freedigitalphotos.net/Mister GC
Izvor: Beta

:: AgroVizija Portal :: SRBIJA NEĆE SKORO UĆI U STO ZBOG GMO ::