2
suncokret

AGROVESTI

PODSTICAJI VRATILI NADU STOČARIMA

Putinci (09. februar 2017.) - Na osnovu Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju podsticaji svinjarima povećani su na 10.000 dinara, umesto dosadašnjih 7.000, ali je predviđeno da se ovoga puta finansiraju i muška grla. U pitanju su kvalitetne priplodne krmače i nerastovi, dok su podsticaji za tov svinja ostali 1.000 dinara po grlu u tovu. Sremci koji se bave tovom svinja smtraju da je ovo dobar potez države, jer se polako vraća nada u stočarstvo koje je nekada u ovom delu Vojvodine bilo veoma razvijeno.

Povećanje podsticaja za kvalitetne priplodne krmače i nerastove sa sedam na deset hiljada dinara obradovalo je Sremce koji se bave ovom vrstom proizvodnje. Kako kažu svaka pomoć je dobro došla, jer su troškovi proizvodnje veoma veliki.

"Ja se bavim upravo ovom vrstom proizvdonje i svakako da će ovo povećanje značiti. Ako ništa drugo dobro će doći za nabavku premiksa za stočnu hranu koju ne proizvodim na svojoj njivi", kaže Milan Muidža iz Putinaca.

I u Udruženju poljoprivrednika opštine Ruma u kome ima i dosta stočara pozdravljaju povećanje podsticajnih sredstava. kažu ovo može da bude prvi korak ka ozdravljenju stočarstva koje je nekada bilo na prvom mestu kod sremskih paora.

Nekada je svinja bilo u svakom domaćinstvu, godinama se taj broj smanjivao, a sada u opštini Ruma ima oko 2.000 kvalitetnih priplodnih krmaca. Jasno se vidi koliko će novca sa ovim povećanjem doći u opštinu Ruma kod nasih stočara.

"Dobro je što se počelo sa povećanjima podsticajnih sredstava, to će u ovom trenutku, verujem ohrabriti sve naše stočare", kaže Uglješa Trkulja, predsednik Udruženja poljoprivrednika opštine Ruma.

Sa ulaganjima u stočarstvo treba nastaviti smatraju naši sagovornici. Nadu za bolje dane daju i najave iz resornog ministarstva da će se sa većim davanjima nastaviti naredne dve godine, što bi pomoglo da stvari krenu sa mrtve tačke. Naravno problem je uvek otkupna cena svinja koja jos uvek nije sigurna. Česte oscilacije cena ispraznile su obore kod mnogih sremskih domaćina, pa je za vraćanje na stare grane ovoj vrsti proizvodnje potrebna daleko veća pomoć od one koja je bila prethodnih godina.


Ilustracija: RTV
Izvor: RTV

:: AgroVizija Portal :: PODSTICAJI VRATILI NADU STOČARIMA ::