2
suncokret

AGROVESTI

BEZ SABORA POLJOPRIVREDNIKA REKORDERA

Sremska Mitrovica (14. februar 2017.) - Iako se lane za takmičarski ciklus prijavilo više od 250 poljoprivrednika, ove godine neće biti tradicionalnog Sabora sremskih poljoprivrednika rekordera u postizanju visokih prinosa.

Prvo takmičenje u postizanju visokih prinosa sremski poljoprivrednici su imali daleke 1967. godine, Tokom decenija bilo je nekoliko prekida tradicije, ali i više organizatora, od bivšeg PIK-a "Sirmium", preko Zadružnog saveza Srema, do Sremske privredne komore.

"Mi smo organizaciju takmičenja zemljoradnika rekordera preuzeli 2010. godine od regionalnog Zadružnog saveza Srema. Manifestaciju smo negovali sve do ove godine. Čak smo održali i takmičarski deo, od prijavljivanja više od 250 poljoprivrednika zainteresovanih za takmičenje, do merenja prinosa pojedinih kultura, ali neće biti održana završna manifestacija – Sabor poljoprivrednika rekordera. Razlog je taj što Sremska privredna komora više nije pravno lice i ne može biti organizator jedne takve manifestacije. Mi smo ušli u zajednički komorski sistem Privredne komore Srbije koja je sada jedina pravno lice u našem komorskom sistemu. Problem je što Privredna komora Srbije ovu manifestaciju nema u svom planu za ovu godinu, tako da će se manifestacija odložiti za narednu godinu kada će biti uvrštena u plan i program manifestacija", kaže sekretar Odbora za agrar regionalne privredne komore Sremskog okruga Vladimir Vlaović i izražava nadu da će se naredne godine tradicija nastaviti.

Pošto 43. po redu Sabor poljoprivrednika rekordera neće biti održan, najbolji sremski ratari, voćari, stočari, proizvođači mleka, duvana i povrtari ostaće bez zasluženih javnih priznanja iako ostvaruju rezultate koji su u samom vrhu srpske poljoprivrede.


Ilustracija: RTV
Izvor: RTV (Živan Negovanović)

:: AgroVizija Portal :: BEZ SABORA POLJOPRIVREDNIKA REKORDERA ::