2
suncokret

AGROVESTI

Nedimović: ZAKUPOM ZEMLJIŠTA DO NOVIH INVESTITORA

Beograd (14. februar 2017.) - Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović izjavio je danas da pravo da konkurišu na javni poziv za zakup državnog zemljišta na 30 godina imaju sva poljoprivredna gazdinsatva koja se registruju kao pravna lica i sva pravna lica, te odbacio kritike o netransparentnosti tog postupka.

Ministar je za RTS rekao da je bilo dosta kritika, ali da je javnim pozivom stavljena tačka na te kritike, te da je cilj poziva za zakup državnog zemljišta investitorima koji će se baviti stočarstvom, prerađivačkom industrijom i obnovljivim izborima energije stvaranje dodatne vrednosti u poljoprivredi, jer nam je potrebna nova investiciona kapisla u prerađivačkoj industriji.

"Nama je cilj da se razvijamo, a ne da prodajemo jeftinu, a kvalitetnu robu. Cilj nam je da kroz ove investicije pokušamo da napravimo veću vrednost u poljoprivredi i da to bude korist i za poljoprivredne proizvođače, prerađivače i za državu", kaže Nedimović.

Investitor ukoliko želi da ulaže u stočarstvo i prerađivačku industriju za tri godine mora da uloži 500.000 evra od toga 30 odsto u prvoj godini, a Nedimović kaže da kada je reč o preradi, to nisu velike investicije, te da one moraju da se realizuju za tri godine, uz stroge kontrole jer se radi o državnom resursu.

"Osetljiva je materija, zbog toga insistiramo na striktnom poštovanju kriterijuma iz javnog poziva", kaže Nedimović.

Povodom njegove ranije izjave da je zainteresovano oko 30 pravnih lica i poljoprivrednika, od toga 28 iz Srbije, Nedimović je rekao da su potencijalno zainteresovani ljudi koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom i žele da pređu iz proizvodnje primarnih poljoprivrednih proizvoda u sledeću fazu prerade i žele da ulože.

"Zainteresovan je i Tenis. Ima domaćih poljoprivrednika iz Novog Bečeja, Gospođinaca, iz južne Srbije, najveći broj prijava je povezan za preradu voća i povrća, imamo i domaće poljoprivredne proizvođače koji žele da naprave reprocentre za proizvodnju genetskog materijala", navodi ministar.

Nedimović kaže da neće biti ugroženi mali proizvođači i da će u ceo proces biti uključena lokalna samouprava.

Dodao je da će se nova količina poljoprivrednog zemljišta uvesti u legalne tokove, a da će novi pravilnik koji će se ticati davanje u zakup poljoprivednog zemljišta prvi put posle 2006. jasno definisati proceduru i onemogućiti zloupotrebe.

Javni pozivi biće otvoren 30 dana, a rok za dostavljanje zahteva i dokumentacije je 15. mart.

Nikolić: Neophodno da veliki kompleksi budu izdati u zakup

Ukoliko Srbija želi da poveća proizvodnju u prerađivačkoj industriji, neophodno je da veliki kompleksi zemljišta budu izdati u zakup nekome ko može da uposli veće kapacitete i stvara veći profit, smatra ekonomski analitičar Radojka Nikolić.

Nikolić je istakla da je to važno, jer sve industrije u svetu koje su orijentisane na prehrambenu, prerađivačku industriju idu mnogo brzo napred i već su daleko odmakle.

Iako na prvi pogled može da izgleda da su time ugroženi mali proizvođači, Nikolić kaže da Srbija ne može da dobije snažnu poljoprivrednu i prerađivačku industriju,ukoliko mali proizvođači kapilarno prikupljaju svoje prihode.

Komentarišcući javni poziv Ministarstva poljoprivrede za zakup državnog zemljišta na 30 godina, za investicije u oblasti prerađivačke industrije, ali i stočarstva koje u sebi imaju uključen i razvoj genetike, Nikolić je za Tanjug kazala da je tako dug period novina u Srbij, dok je to praksa u svetu.

Ona je kao primer navela Hrvatsku, u kojoj je zakup zemljišta na 50 godina.

Nikolić koja je i glavna urednica magazina Biznis smatra da je zakup na 30 godina, period koji je dovoljan da može da se pokaže opravdanost investicije, a da onaj, ko ulaže novac, ima prihode od toga.

"Kada se strateški neke stvari uređuju, morate ljudima da date dovoljno vremena da, ako je ulozio novac u nešto, mora da sačeka da dobije solidan profit od toga. Što bi neko ulagao sredstva, znanje, energiju na kratak period? Šta posle toga da radi sa tim što je uložio?", objašnjava Nikolić.

Suština je, kaže, da svi budu zadovoljni - država da ima razvijenu poljoprivredno prehrambenu industriju, a oni koji su investirali dobiju povrat svoje investicije.

Nikolić nije mogla da prognozira da li će biti više domaćih ili stranih investitora koji će se odazvati pozivu, navodeći da su sredstava koje je potrebno uložiti, a koja su negde oko 500.000 evra u tri godine, razumna za onoga ko se ozbiljno bavi poljoprivredom.

"I kod nas ima velikih poljoprivrednih proizvođača i kombinata u privatnom vlasništvu koji mogu da se jave sada kao zakupci i prosto će se videti njihovo strateško opredeljenje", rekla je sagovornica Tanjuga.

Ona je podvukla da će se na ovaj način napraviti razlika između onih koji se ad hok bave poljoprivrednom proizvodnjom i preradom i onih koji dugoročno nameravaju time da se bave.

Nikolićeva je navela i da se u Srbiji godinama insistira na tome da su njeni veliki potencijali u poljoprivredno-prehrambenoj industriji, ali da pomeranje ka tome ide sporo, te da se tek ovako krupnim koracima može videti napredak.

Ona je podsetila da u Srbiji ima dosta neobrađenog poljoprivrednog zemljišta, oko 400.000 hektara.

"Kada imate velike proizvođače i kada cela ta industrija krene, stvoriće se konkurentniji, bolji uslovi i konkurencija za druge, da vide da je moguće i da treba da poboljšaju i svoje prihode, prinose i uopšte da se ozbiljnije bave poljoprivredom", rekla je Nikolić.

Navodeći da Srbija uglavnom proizvodi osnovne žitarice i da je po tome poznata kao izvoznik, Nikolić je ukazala i da će davanje u zakup zemljišta na 30 godina doprineti da prerađivačka industrija pokaže šta ume i zna i koliko može da koristi tuđa iskustva.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine objavilo je juče javni poziv za zakup državnog zemljišta, na period od 30 godina, za investicije u oblasti prerađivačke industrije, ali i stočarstva koje u sebi imaju uključen i razvoj genetike.


Ilustracija: Beta (Milan Obradović)
Izvor: Tanjug

:: AgroVizija Portal :: Nedimović: ZAKUPOM ZEMLJIŠTA DO NOVIH INVESTITORA ::