2
suncokret

AGROVESTI

Dan mleka Centralne asocijacije proizvođača mleka u Vojvodini: SANJA BUGARSKI HEROINA BRODA „NA BELOJ RECI”


Novi Sad (14. februar 2017.) - Centralna asocijacija proizvođača mleka Vojvodine danas je na Poljoprivrednom fakultetu okupila više od 400 domaćina koji se bave mlečnim govedarstvom.

Uz petnaestak izložbenih punktova sa mlečnim proizvodima i drugim ponudama i solidnom zakuskom, događaj je nazvan – „Dan mleka”. Već iz pozdravnih reči predsednice Asocijacije Sanje Bugarski moglo se zaključiti da je ovo okupljanje namenjeno sabiranju pozitivnih mera države prema ovoj grani stočarstva i da tu neće biti prozivki državnih organa niti kompanija. A to ne bi ni bilo kolegijalno, jer gospođa Sanja Bugarski ima pored farmerskog zanimanja i profesionalnu dužnost u Ministarstvu poljoprivrede, gde je savetnik ministra Nedimovića.

Sanja Bugarski

okušaj da se ukaže na monopol nekih mlekara i nisku otkupnu cenu je uz pominjanje „Imleka” propao, što u odnosu na brigu ove kompanije za njene članove Asocijacije i nije iznenađenje.

Tako je „Dan mleka” bio i dan za aplauz i gospođu Sanju, kojoj su svi zvaničnici uputili zaslužene pohvale. Ona je hrabro i liderski neznalicama stanja u mlekarstvu i lenjivcima koji sede kod kuće i ne bore se za prava farmera, ističući sebe, doslovno rekla: „premija 25.000 dinara po kravi – gledate je, premija za mleko – gledate je”.

Bez ironije – Sanja Bugarski je Asocijacija. I ona i Asocijacija su dostigli vrh u realizaciji planova, usvojenih uredbi za mlečno govedarstvo...  A da li je to dovoljno da bi se reklo kako je sistem mlečnog govedarstva opstao i da valjano funkcioniše? Nije i ne može dobiti pozitivnu ocenu.

Danas je neko zaboravio da kaže da okupljenih 400 farmera nije slika mlečnog govedarstva u Srbiji. I pored odličnih mera od strane države, u Srbiji je u 2016. godini oteljeno svega 291.630 teladi na 99.022 gazdinstva (podaci Uprave za veterinu). To je znatno manje nego pre godinu dana, a pogotovo pre pet godina.

Neko je zaboravio i da kaže da su pojedine velike mlekare, poput „Imleka”, napustile male proizvođače, kao i da je uvezeno prošle godine oko 17.000 tona biljne masti, koja je završila najviše u mlečnoj industriji. Izostala je analiza primene cenovnika veterinara, kao i izdavanja državne zemlje u zakup stočarima, koji, gde je god to moguće, kao nagradu za trud dobijaju trstenike udaljene 30 kilometara od farmi (slučaj Melenci-Mužlja, Kisač-Petrovaradin, Erdevik-Ilinci...)

Na sve ovo ne može i ne sme biti zamerki, jer okupljeni danas na Poljoprivrednom fakultetu su delić od 16.000 onih koji dnevno proizvode i za svoje mleko dobijaju premije. Nezadovoljnima je predsednica poručila „ako vam se ne sviđa, pravite svoju asocijaciju”. Da je predsednica u trendu poslovnog povezivanja, rekla bi „osnujte prerađivačku grupu”. Ali, svejedno, razumemo se, doći će i to vreme.

Nije realno od dobro organizovane asocijacije zahtevati da toliko dobričinstva učini za posrnulo govedarstvo u Srbiji, a pogotovo što se naše dobro tumači poređenjem sa lošim stanjem kod komšije.

Tako zaista ima potrebe da se okupe i progovore o svom statusu i monopolu mali proizvođači. Oni su brojniji od velikih, kao što je više i malih mlekara od giganata. I tu, zapravo, počinje priča o stanju u srpskom mlekarstvu.

Danas smo čuli još lepih vesti. Žarko Radat, direktor Uprave za agrarno plaćanje, je rekao da će premije za mleko iz četvrtog kvartala biti isplaćene do kraja februara, a prof. dr Dragan Glamočić, savetnik premijera, je saopštio da će stočari po pravu prečeg zakupa ugovor o tome moći da zaključe na 10 do 30 godina i da će nezavisna laboratorija za celu Srbiju proraditi do maja (Beograd i Novi Sad). On je rekao da se priprema i popust za gazdinstva u pasivnom statusu.

I dok se razgovaralo u holu fakulteta o aktuelnostima u mlekarstvu, poseban interes je pobudila poslovna politika „Laktalisa” iz Sombora, koji kreditira svoje kooperante i sa njima razvija partnerstvo. Da su takvi modeli danas bili saopšteni iza govornice, bio bi i jedan aplauz više!

Za neupućene u proizvodnju mleka olakšali smo donošenje zaključka o tome šta se to kod nas događa. Danas smo na benzinskoj pumpi Petrol kupili litru mleka u tetrapaku iz Hrvatske  po ceni od 85 dinara, dok litra mleka istog kvaliteta našeg velikog proizvođača u minimarketu u Novom Sadu košta 120 dinara.


Izvor: AgroServis

:: AgroVizija Portal :: Dan mleka Centralne asocijacije proizvođača mleka u Vojvodini: SANJA BUGARSKI HEROINA BRODA „NA BELOJ RECI” ::