2
suncokret

AGROVESTI

VREME ZA PRIHRANU PŠENICE

Berkasovo (17. februar 2017.) - Početak februara pravo je vreme da se misli na prihranjivanje pšenice. U pitanju je veoma važna agrotehnička mera koja se izvodi zato što pšenica ima dosta dug period vegetacije pa je potrebno dodatno unošenje azota. Najbolje vreme za ovu meru je neposredno pred intenziviranje rasta i razvića pšenice. ...

Pšenica u zavisnosti od vremena setve je pred fazom vlatanja. Poljoprivredni proizvođači koji su je posejali u agrotehničkim rokovima i koji vode knjigu polja ističu da je pravo vreme za obavljanje prihrane. Ako se sa ovom merom zakasni, prihranjivanje neće imati uticaja na prinos.

Prihranjivanje treba obaviti obično krajem februara, početkom marta što zavisi od uslova zime kaže struka. Kada je u pitanju broj prihranjivanja, u normalno razvijenom usevu prihranjivanje se obavlja u jednom navratu. U slabije razvijenom usevu prihranjivanje se obavlja dva puta. Drugo prihranjivanje u tom slučaju utiče na poboljšanje opšteg stanja useva i kasnije na nalivanje zrna.

Sve parametre treba uzeti u obzir pre nego što se donese konačna odluka o broju i vremenu prihranjivanja kao i o količini đubriva koja će se primeniti. Takođe treba znati da se većim, dodatnim količinama azotnih đubriva ne mogu nadoknaditi propusti koji su napravljeni u dosadašnjoj agrotehnici useva pšenice a doveli su do lošeg stanja useva koji bi se prihranjivanjem želeli da popraviti.

Ilustracija: RTV
Izvor: RTV

:: AgroVizija Portal :: VREME ZA PRIHRANU PŠENICE ::