2
suncokret

AGROVESTI

KONKURS ZA POMOĆ VOJVOĐANSKIM POVRTARIMA

Kikinda (24. mart 2017.) - Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu otvorio je konkurs za pomoć vojvođanskim povrtarima, tako što će subvencionisati 60 odsto podignutog kredita po gazdinstvu. S obzirom na to da su u ponudi mehanizacija, plastenici, sistemi za navodnjavanje i zaštitne folije, ovu pogodnost će do 31. maja iskoristiti i povrtari sa severa Banata.

Poljoprivredno gazdinstvo Zavišin iz Kikinde najduže se u severnom Banatu bavi proizvodnjom krompira. Zatekli smo ih na polju, u toku sadnje bezmalo 10 sorti na nešto više od četiri hektara.

Ulaganje u samu proizvodnju predstavlja najvažniju kariku u opstanku na tržištu. Zato uveliko razmatraju o podizanju kredita Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu za kupovinu mehanizacije, kao i sistema kap po kap.

Povraćaj sredstava od 60 odsto predstavlja ozbiljnu olakšicu, a s druge strane dobru priliku da se unapredi proizvodnja.

"Interesantno je svakako. Nama uvek treba sistem za navodnjavanje, mehanizacija koju posedujemo stara je više od 30 godina. To je jako primamljivo i s obzirom na lepe uslove, mislim da ćemo konkurisati, a nadam se da ćemo i dobiti", kaže Zavišin.

"U proizvodnju moramo da ulažemo. Samo zadnja tehnologija koja je poznata i priznata u svetu može da vam donese odličan prinos. Bez ulaganja ne može. Da bi danas zasnovali jedan hektar proizvodnje krompira, potrebno je 5.000 evra. Jeste veliko ulaganje, ali uvek se zaradi, dodaje ovaj poljoprivrednik iz Kikinde.

 

Poljoprivrednici, odnosno fizička lica i preduzetnici, čija je investicija na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, kao i mlađi od 40 godina i žene mogu da računaju na bespovratnu pomoć do 70 odsto ukupne vrednosti ulaganja.

Ova sezona počela je odlično za proizvođače krompira, očekuju se dobri rezultati, pa svako podizanje kredita uz pristojan povraćaj stvara priliku da se zaseju i ogledne sorte.

"Radimo na parceli od sedam jutara, odnosno oko četiri hektara. Zasadićemo od osam do 10 sorti. Sedam sorti namenjeno je za komercijalnu proizvodnju, dok ćemo imati i tri ogledne sorte, pa ćemo u odnosu na rezultat videti šta ćemo sledeće godine sa njima", navodi Zavišin.

Zainteresovani povrtari treba da znaju da je ukupan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi maksimalno 1.800.000 dinara. Može se podneti samo jedna prijava po konkursu, ali za više tačaka u okviru konkursa. Konkurs je otvoren do utroška sredstava, a zaključno sa 31.05.2017. godine.


Ilustracije: RTV (Martin Martinov)
Izvor: RTV (Branislav Ugrinov)

:: AgroVizija Portal :: KONKURS ZA POMOĆ VOJVOĐANSKIM POVRTARIMA ::