AGROVESTI
Kukujevci (11. april 2017.) - Crni luk u Kukujevcima proizvodi se iz semena kod povrtara ove godine. Ranom prolećnom setvom dobro klijavog semena po hektaru i uz uspešnu borbu protiv korova i bolesti, đubrenje, navodnjavanje, po potrebi proređivanje, nadaju se da će dobiti usev koji može da donese prinos gotovo kao i onaj iz arpadžika.
Obrada zemljišta, vreme setve, đubrenje, herbicidi i nega, sve je isto kao kod proizvodnje arpadžika. Razlika je samo u gustini useva, tako da u ovom slučaju biljka ima prostora, hrane i svetlosti da formira glavicu.
Ova proizvodnja se uvek mora planirati u uslovima navodnjavanja ističu povrtari. U protivnom, ako nastupe dugotrajne suše, luk može mnogo da podbaci u prinosu.
Kod crnog luka iz semena važno je obratiti pažnju na đubrenje – luk dobijen na zemljištu bogatom azotom, đubrenom stajnjakom, velikim dozama azotnih mineralnih đubriva, ima veliki prinos, a slab kvalitet, jer mnogo više trune zimi, za vreme čuvanja.
Luk ne treba gajiti u plodoredu gde su prethodne kulture bile leguminoze niti crni luk, jer se onda plamenjača i druge bolesti masovno javljaju, čemu će se posvetiti posebna pažnja u narednom periodu.
Najbolji predusev za gajenje luka bile bi strnine i kukuruz u kome nisu korišćeni herbicidi na bazi atrazina.
Povrtari se nadaju da će i cena ove godine za razliku od prošle biti mnogo bolja kako bi imali solidnu zaradu sa svojih poljoprivrednih površina.
Ilustracija: freeimages.com
Izvor: RTV