2
suncokret

AGROVESTI

PŠENICA ŽELJNA KIŠE

Novi Sad (11. april 2017.) - Nedovoljne količine padavina uz vetar koji odnosi vlagu sa površine zemljišta ometaju razvoj pšenice, ali i otežavaju setvu prolećnih kultura. Ratari željno išćekuju najavljenu kišu, a stručnjaci podsećaju na neophodbe mere pri setvi kako bi se iskoristola postojeća vlaga u oraničnom sloju.

Sada je još teško proceniti koliko će ovakvo vreme uticati na ozime kulture, jer su za žito presudne majske kiše, kaže stručnjak u novosadskoj Poljoprivrednoj stanici Janko Pap.

"Primećujemo posledice stresne situacije na ozimim strninama, jer je počelio sušenje vrhova listova na pšenici, ječmu i drugim usevima. To je registrovano i kod useva koji su lane posejani na vreme. Na slabije pripremljenim zemljištima pšenica pokazuje i znake gladovanja.

Naime, nedostatak vlage znači i manje usvajanje hranidbenih elemenata kod biljke, tako da se naši usevi u ovom trenutku nalaze u stanju stresa," tvrdi Janko Pap.

Za davanje dugoročnih procena još je prerano jer prinos pšenice u mnogome zavisi od majskih kiša, podseća Pap. On takodje i daje savete ratarima za setvu jarih kultura u uslovima smanjene količine vlage u zemljištu.

„Naravno da je bitno da pšenica u maj udje u solidnoj kondiciji. Medjutim ako maj bude povoljan sa padavinama, kao što očekujemo, i ako, kako narod kaže, djurdjevske kiše budu izdašne, to će bitno uticati na rod žita.

Dobro je što sada nema mnogo prouzrokovača bolesti, ali zato imamo veliko prisustvo insekata koji se brzo množe. Tako se na primer pojavila lema i to mesec dana ranije nego što je uobičajeno.

Kada je reč o aktuelnoj setvi jarih kultura, nju treba obaviti nešto dublje i to ne da seme ide na vlagu nego u vlagu. Naime, zemlja je suva na dubini od 3 do 4 centimetra a setva je na 5 do 6 centimetara. Produbljivanjem setve na oko 7 centimetara delotvorno je naročito kod soje.

U ovom trenutku moramo sejati što ranije jer se bliži polovina aprila i nema se šta više čekati" savetuje Janko Pap.


Ilustracija: RTV (Martin Martinov)
Izvor: RTV (Stevan Davidović)

:: AgroVizija Portal :: PŠENICA ŽELJNA KIŠE ::