2
suncokret

AGROVESTI

KAKO TEMPERATURNI ŠOKOVI UTIČU NA KUKURUZ

Šid (26. april 2017.) - Hladniji period praćen padavinama najviše je štetio kukuruzu kada su u pitanju ratarske kulture. Ono što je evidentno na poljima je stanje listova izniklog kukuruza koji su braon boje. Ova situacija ne treba da plaši poljoprivredne proizvođače kažu stručnjaci jer nakon pregleda useva u Sremu biljke su zdrave i u narednim danima će odbaciti oštećene listove što će omogućiti pravilan rast i razvoj u sledećim fazama vegetacije.

Poljoprivrednik iz Adaševaca Stojan Šainović koji je posejao kukuruz ranije grupe zrenja ove godine kaže da se nije nadao da bi u aprilu moglo značajnije da zahladni i da nakon oscilacija od preko 20 stepeni mraz nanese oštećenja biljci. Nakon pregleda useva ističe da strah od pada prinosa postoji i da će u narednim danima ispratiti stanje na polju.

Stručnjaci savetuju da se ne žuri sa presejavanjem već da se polako isprati situacija na terenu u narednim danima za kada se najavljuju topliji dani.

Nakon pregleda parcela u Sremu zaključak je da je biljka kukuruza doživela ozbiljan stres ali da će se oporaviti na većini parcela. Njen trenutni izgled iznad zemlje može da vara jer je kako nam je rečeno stablo u dobrom stanju i oporavak je moguć.

Vladimir Marić savetodavac u PSS Sremska Mitrovica napominje da poljoprivrednici budu strpljivi i da kukuruz nikako ne tretiraju hemijom radi uništavanja korova na parceli ukoliko ih ima.

Važno je sačekati da biljka sama odbaci oštećenja od mraza u potpunosti a potom su mogući dalji tretmani koji neće štetiti kukuruzu.

Samo u slučaju da se kukuruz ne oporavi onda se može pristupiti presejavanju i to po savetima samo sa ranijim FAO grupama zrenja kaže Marić.


Izvor: RTV

:: AgroVizija Portal :: KAKO TEMPERATURNI ŠOKOVI UTIČU NA KUKURUZ ::