2
suncokret

AGROVESTI

Nedimović: STVORILI SMO OKVIR ZA IZVOZ U KINU

Beograd (28. april 2017.) - Potpisani memorandum o razumevanju sa Kinom o bezbednosti hrane stvoriće uslove da u narednom periodu može doći do razvoja u sektoru proizvodnje i izvozu mesa, ali se to ne može desiti preko noći, već je to plan za narednih pet do dvadeset godina, izjavio je danas ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović.

Kako je Tanjugu rečeno u ovom Ministarstvu, potpisani memorandumi su izuzetno važni, jer, kako kažu, predstavljaju osnov za razvoj stočarskog sektora i sektora izvoza mesa u narednih 10 do 15 godina.

"Njima smo uklonili sve administrativne prepreke i omogućili da posebno investitori nesmetano ulažu u farme i prerađivačke kapacitete, a potom i izvoze to meso na kinesko tržište", kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Povodom komentara u medijima da Srbija nema dovoljno mesa za izvoz na tržiste veličine Kine, ministar Nedimović je rekao:

"Stvorili smo uslove da može da dođe do razvoja biznisa. Ovih dana čitam po medijima da nema dovoljno količine mesa i ja se slažem. To je tema koja nije sporna. Ali mi smo na ovaj način stvorili pravni okvir da može da dođe do posla kako bismo otvorili tržište. Svako ko o ekonomiji zna nešto, zna da ako imate tržiste, imate i posao. Ako nema tržista možte da mislite šta god hoćete, nećete imati kome da prodate proizvod", kazao je Nedimović.

Kako je Tanjugu rečeno u ovom Ministarstvu, postoje dva načina za podizanje proizvodnje u stočarstvu. Prvi se, kažu oni, odnosi na mere državnih podsticaja za podizanje novih stada, izgradnju farmi, ali i prerađivačkih kapaciteta koji predstavljaju ključ razvoja stočarstva.

" Drugi način su investicije, bilo da je reč o srpsko kineskim zajedničkim ulaganjima ili samo kineskim. Uz svež kapital koji investitori svakako mogu da obezbede, ubrzano uvećanje stočnog fonda je moguće. Naravno i za to je potrebno vreme, što je posebno izraženo u govedarstvu. U svinjarstvu i ovčarstvu je nešto lakša situacija", navode u Ministarstvu.

Nedimović je trenutnu situaciju vezanu za izvoz mesa uporedio sa onom kada je bilo reči o sporazumo o trgovini sa Ruskom federacijom.

"Na primer, mi smo 2006.godine izvozili svega osam hiljada tona jabuka u Rusiju, a danas izvozimo 160 hiljada tona. Sporazum sa Rusima je stvorio mogućnost da razvijemo biznis. Niko nije rekao da ćemo mi za tri dana izvesti ogromne količine mesa ali smo napravili priču koja treba da funkcioniše pet, deset ili dvadeseta godina", rekao je Nedimović.

Govoreći o planovima u narednom periodu, rekao je da će se pojačati finansijske mere pomoći, da će se raditi na merama agrarne politike, zemljišne politike, kako je objasnio, da bi došlo do veće kolicine stočnih grla na prostoru Srbije.

"S druge strane, imamo okvir da dođe do investicija iz Kine, da oni ovde kupuju, a da nemamo ove sporazume, ništa od toga ne bismo mogli da realizujemo", naglasio je on.

Kako je kazao, na sastanku vezanom za izvoz mesa u Kinu, nije bilo recći o konkretnim ciframa, već, istakao je on, o tipovima mesa i planovima za neredni period.

"Nije bila priča na sastanku o konkretnim ciframa, mi smo razgovarali o ovčijem, jagnjećem mesu, a otvorili smo pregovore vezane za svinjsko meso, o čemu se nije pričalo i nije bila tema do sada. Isto tako, govorili smo o mleku i mlečnim proizvodima i to ćemo ove godine da završavamao", objasnio je on i najavio da će već tokom maja meseca biti vesti o dozvolama koje su vezane za izvoz mesa.

Komentarišući poskupljenje mesa za oko 100 dinara, on je kazao da to treba posmatrati iz dva ugla.

"Jedan je iz ugla proizvođača, a drugi iz ugla kupaca. Činjenica je da je cena svinja znatno veća nego što je bila pre nekoliko nedelja. Različiti su uzroci za to. I na globalnom trzišstu se pojavila velika potražnja, i to opet iz Kine. Činjenica je i da trgovinski lanci imaju svoju politiku u kontekstu praznika", rekao je Nedimović.

Govoreći o ppodršci države i subvencijama za traktore, Nedimović je kazao da je podneto 1,700 zahteva za subvencije, a istakao je da je bilo pokušaja mešetarenja.

"Ministartvo gleda da to procesuira, sve one koji su pokušali da mešetare u vezi sa subvencijama za traktore. Bilo je nekoliko pokušaja ali neće to proći kao što je neko mislio", naglasio je on.

Vezano za štete od mrazeva i snega, koje je sektor voćarstva najciše pretrpeo, Nedimović je kazao da će se u narednih sedam do deset dana znati tačni podaci o štetama.


Ilustracija: RTV
Izvor: Tanjug

:: AgroVizija Portal :: Nedimović: STVORILI SMO OKVIR ZA IZVOZ U KINU ::