2
suncokret

AGROVESTI

POLJOPRIVREDNI SAJAM OBIŠLO 130.000 POSETILACA

Novi Sad (19. maj 2017.) - Ovogodišnji 84. Međunarodni poljoprivredni sajam u potpunosti je ispunio očekivanja, rekao je izvršni direktor Novosadskog sajma Boris Nadlukač i dodao da je kroz kapije Sajma prošlo 130 hiljada posetilaca, što je za 10 odsto više nego prošle godine.

Sumirajući preliminarne rezultate Nadlukač je rekao da menadžment Novosadskog sajma ima razloga za zadovoljstvo, jer se postignuti poslovni rezultati mere u više desetina miliona evra.

"Ono što imamo kao podatak je da je 19 firmi članica Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije tokom sajamskih dana ostvarilo promet od 15 miliona evra, što je jedna petina ukupnog godišnjeg prometa poljoprivredne mehanizacije ostvarene u Srbiji u 2016. godini", rekao je Nadlukač i ukazao da to znači da je gotovo 20 odsto ukupnog prometa generisano zahvaljujući Sajmu.

Po njegovim rečima nastup Bosne i Hercegovine, zemlje partnera, bio je veoma zapažen.

"Predstavilo se 28 kompanija iz BiH i s obzirom na kratak vremenski period koji smo imali u realizaciji tog projekta, moramo reći da smo veoma zadovoljni saradnjom i onim što smo učinili", kazao je Nadlukač.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i ove godine je bilo snažan oslonac Poljoprivrednom sajmu, ocenio je Nadlukač.

"Nacionalna izložba stoke, koja se održava pod pokroviteljstvom ministarstva, ove godine je bila veća u odnosu na prethodnu, gotovo svi primerci koji su izloženi u tom segmentu su pronašli put do svojih kupaca, a ono što smo prvi put organizovali je aukcija stoke, koja se pokazala veoma uspešnom", kazao je Nadlukač i istakao da se nada da će taj projekat biti nastavljen i narednih godina.

On je ocenio da je poraslo i interesovanje posetilaca za izložbu agrarskih proizvoda i izložbu proizvoda sa oznakom geografskog porekla i podsetio da je na ovogodišnjem sajmu bilo deset kolektivnih izložbi.

"Želim da kažem da smo ove godine imali živu diplomatsku aktivnost tokom Sajma i s obzirom na interesovanje koje imamo od zemalja koje su prisutne, verujemo da će broj nacionalnih izložbi naredne godine biti još veći", rekao je Nadlukač i pozvao sve na sajam Lorist koji će biti održa na jesen, a koji ove godine obeležava pet decenija postojanja.

Pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Nenad Katanić rekao je da je ocena ljudi iz ministarstva da je 84. međunarodni poljoprivredni sajam mnogo bolji nego prošli i da menadžment Novosadskog sajma postavljaju sve veće standarde.

"Ministartvo je i ove godine podržalo nacionalnu izložbu stoke, a po ocenama mnogih koji učestvuju preko 40 godina na Sajmu, ta izložba nikada nije bila bolja. Mi smo se sa zaposlenima na Novosadskom sajmu i predstavnicima inspekcije trudili da uradimo nešto bolje i i siguran sam da ćemo na tom poslu istrajati", kazao je Katanić.

On se složio da je Izložba organskih proizvoda i proizvoda sa zaštićenom oznakom geografskog porekla bila veoma posećena i dodao da će ministarstvo podržati sve one koji se opredele za bavljenje ovakvim vidom poljoprivredne proizvodnje, a njih je, kako je ocenio, sve više.

"Na štandu ministarstva poljoprivrede bili su diplomatski dani. Imali smo posetu ambasadora Japana, sa danima japanske kulture, imali smo i dan EU, a štand je posetio i v.d.šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt", istakao je Katanić.

Utisci zemlje partnera Bosne i Hercegovine su impresivni, rekao je Mirko Bošković iz Trgovinske komore BiH.

"Na našoj kolektivnoj izložbi bilo je 28 preduzeća i utisci svakog od njih su odlični i svi su izrazili želju da i dogodine dođu u Novi Sad na Sajam", rekao je Bošković.

Najsrećniji posetilac 84. Međunarodnog poljoprivrednog sajma je Marija Sunajko iz Kule. Njoj je pripao traktor kompanije "Agropanonka", a danas su joj svečano uručeni ključevi.


Ilustracija: www.sajam.net
Izvor: Tanjug

:: AgroVizija Portal :: POLJOPRIVREDNI SAJAM OBIŠLO 130.000 POSETILACA ::