2
suncokret

AGROVESTI

PROIZVODNJA ŠPARGLE VEOMA SE ISPLATI

Kragujevac (24. maj 2017.) - Špargla je povrće koje zbog svoje nisko kalorične prirode, vitamina i minerala predstavlja jednu od najtraženijih namirnica na tržištu Zapadne Evrope. Ipak naši proizvođači nisu dovoljno upoznati sa mogućnostima gajenja špargle i prednostima koje donosi ova vrsta povrća.

Postoje dve vrste špargli, zelena i bela. Za razliku od zelene, bela špargla raste ispod zemlje. Kao višegodišnja biljka špargla se posadi jednom, a onda daje plodove narednih deset do 15 godina. Branje počinje u aprilu i traje dva meseca. Nakon toga stave se folije i dopušta se vegetaciji da raste.

"Mi smo prvi u Srbiji koji smo zasadili belu šparglu i nadam se da ćemo i ovih četiri i po hektara proširiti. Za izvoz su ove površine koje mi imamo male. Nama je cilj da naše srpsko tržište zadovoljimo, da probudimo svest narodu da jede šparglu. U Srbiji se čulo za zelenu šparglu, dok je bela koju mi gajimo još uvek nepoznata. Špargla je veoma zdrava. Ona je antioksidant, čisti bubrege, ima dosta vitamina, a kilogram špargle sadrži samo 10 kalorija", objašnjava Marko Simić, menadžer proizvodnje u kompaniji "ProAspa".

"Ceo projekat je počeo kao eksperiment i nadamo se da će se to proširiti i da će i drugi poljoprivrednici imati volje i želje i naravno interesa da imaju sopstvene zasade i da će to postati nešto što će biti prepoznatljivo i za Srbiju", dodaje Marko Minić, zastupnik firme "ProAspa".

Restorani širom Evrope u svojim jelovnicima imaju i specijalitete od špargli. Bela špargla je neutralnijeg ukusa i više se koristi od zelene za kombinovanje sa različitim namirnicama.

"Špargle su jako lepe za prilog, ali i kao glavno jelo. Uglavnom se kuvaju i prže na raznorazne načine, mogu recimo da posluže i kao krompir na primer kao prilog uz neko meso. Upravo radimo na tome da potražnja bude veća i da malo pokažemo Srbiji da ima i drugog povrća osim onog što mi ovde inače sadimo, tako da smo dobili jako dobar odziv različitih restorana i okoline", kaže Marija Milanović, iz firme "Milanović inženjering".

Nemačka i Holandija su vodeće zemlje u Evropi kada je reč o proizvodnji špargle. U ovim zemljama špargla je sastavni deo ishrane.

"U Nemačkoj je špargla dosta tražena i ona se kupuje isključivo na pijacama i sprema se kući. Kod nas se špargla dosta jede sa kuvanom šunkom, krompirima i sosevima. Jako je zdrava za krvne sudove, čisti organizam i posebnost bele špargle je da je samo ima u sezoni kada ona daje svoje plodove", Markus Kurc, proizvođač špargle.

Firma "ProAspa", koja posluje pod patronatom kompanije "Milanović inženjering", planira i proširenje svojih zasada i očekuju i do 20 tona špargle na godišnjem nivou.

Špargla iz Šumadije ima i izvozni potencijal pa se očekuje i veća zainteresovanost naših poljoprivrednika za gajenje špargle.


Ilustracija: RTV
Izvor: RTV

:: AgroVizija Portal :: PROIZVODNJA ŠPARGLE VEOMA SE ISPLATI ::