2
suncokret

AGROVESTI

KAKO PRODATI MED PO REALNOJ CENI?

Sombor (20. jun 2017.) - Od medonosne uljane repice i izdašne bagremove ispaše do tegle meda za pčelare je jednostavniji i kraći put nego put od tegle meda do kupaca. Kako prodati med i to po relanoj ceni problem je za koji pčelari za sada nemaju rešenje.

"Ja se sve nekako potajno nadam da će zaživeti neka firma koja će se baviti otkupom meda i krenuti otkup pravog meda po realnim cenama kako bi pčelari mogli da ulažu u unapređenje svoje proizvodnje. Drugo i država bi trebala da reaguje i da iz prodaje povuče sav falsifikovani med, koji se prodaje, ja to slikovito kažem, na metar. Gledajući naše realne troškove za nas je to neprihvatljivo niska cena. To je i razlog što se smanjuje broj pčelara. Opstaju oni koji finansijski ne zavise samo od te proizvodnje, a onima koji isključivo od toga žive jako je teško", kaže pčelar Ivica Periškić.

"Mala je kupovna moć stanovništva, a sa druge strane nema kod nas neke navike korišćenja meda. Pčelarima zato ostaje ili da se izbore za to da kupcima budu prepoznatljivi u regionalni okvirima ili da prodaju med na veliko, ali po ceni koja je i duplo niža", kaže Stevan Štrangar, predsednik PD "Pčela" Bački Monoštor.

Bojan Zetović mladi je pčelar, ali je svestan problema sa kojim se danas nose svi koji se bave pčelarstvom.Nije spreman da med prodaje na veliko, već se odlučio za teži put. Prodaju meda od kuće.

"U toku su izrade etiketa, čeka nas kontrola kvaliteta meda, dozvole. Polako, pa kako bude. Ne bih prodavao ne veliko, jer je cena koja se dobije niska", kaže Bojan.

Pčelari kažu da se med na veliko otkupljuje po cenama koje su i duplo niže od cena koje su dobijaju u maloprodaji, pa to i razlog zašto većina njih med prodaje na malo, od svojih kuća ili na sajmovima i drugim manifestacijama.


Ilustracija: freeimages.com
Izvor: RTV (Zlata Vasiljević)

:: AgroVizija Portal :: KAKO PRODATI MED PO REALNOJ CENI? ::