2
suncokret

AGROVESTI

Paori: CENA PŠENICE BAR 20 DINARA

Pančevo (29. jun 2017.) - Južnobanatski poljoprivrednici smatraju da je trenutna cena pšenice na tržištu niska i da je neophodno da bude makar 20 dinara, jer je sve ispod toga neisplativo.

"Otkupljivači su počeli sa tržišnim igrama i nastoje da plate što manje. Poljoprivrednici su uzimali repromaterijal na odloženo, zaduženje se vraća u merkantilnoj pšenici i otkupljivačima odgovara da cena bude manja kako bi dobili više robe. Prva ponuda bila je svega 12 dinara, sada je oko 16. Ima najava da će robne rezerve pšenicu platiti 18 dinara i dobro je što cena ipak raste," kaže Jovica Jakšić iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije.

Iz Ministarstva poljoprivrede niko se do sada nije oglasio povodom cene pšenice ali država mora da pomogne smatra Slavko Žuržul predsednik udruženja poljoprivrednika iz Pančeva.

Cena žita je manje više ista u okruženju i samo od subvencija države zavisi da li će ova proizvodnja biti isplativa. Naravno i od prinosa koji su trenutno oko četiri tone po hektaru što sve zajedno ne daje dobru računicu kažu južnobanatski poljoprivrednici.


Ilustracija: RTV (Martin Martinov)
Izvor: RTV (Snežana Filipović)

:: AgroVizija Portal :: Paori: CENA PŠENICE BAR 20 DINARA ::