2
suncokret

AGROVESTI

INDUSTRIJALCI SUTRA OČEKUJU UKIDANJE HRVATSKIH MERA

Beograd (10. avgust 2017.) - Mere vlade Hrvatske, kojima su značajno povećane cene kontrole prehrambenih proizvoda koje dolaze iz "trećih zemalja", mogle bi da budu ukinute sutra, navelo je Udruženje industrijalaca i preduzetnika Srbije, napominjući da su apeli i pritisci zemalja regiona na Hrvatsku urodili plodom.

"Izgleda da su ovi apeli i pritisci urodili plodom jer, prema još nezvaničnim informacijama, sporni pravilnik trebalo bi da bude povučen u petak", saopštilo je Udruženje.

Iako ove mere najviše pogađaju upravo Srbiju, objašnjavaju industrijalci, koja je u proteklih šest meseci značajno povećala izvoz u Hrvatsku, te po prvi put, ističu, u istoriji ekonomskih odnosa sa Hrvatskom ostvarila suficit, ovim merama pogođene su još Bosna i Hercegovina, Makedonija i Crna Gora.

"Trenutna proizvodnja i izvoz sezonskog voća i povrća je u punom jeku, a negativne posledice su time još i veće. Po novom hrvatskom pravilniku naknada za svaki obavljen inspekcijski nadzor povećana je dvanaest puta, sa 12 na 270 evra", kažu u ovom udruzenju.

Ministri regiona, pozvali su ranije i Evropsku komisiju da se odredi ovim povodom i pomogne u rešavanju nastale situacije, a u skladu sa odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i principima slobodne trgovine.

Udruženje industrijalaca i preduzetnika Srbije, navode oni, podržava apel ministara pogođenih zemalja na racionalno ekonomsko ponašanje u regionu i poziva na nastavak održavanja ovakvih sastanaka sve dok se problem ne prevaziđe.


Ilustracija: freeimages.com/William Stadler
Izvor: Tanjug

:: AgroVizija Portal :: INDUSTRIJALCI SUTRA OČEKUJU UKIDANJE HRVATSKIH MERA ::