2
suncokret

AGROVESTI

SUŠA OBRALA OKO 120.000 TONA
JABUKA, ŠLJIVA, BRESAKA, MALINA…

Novi Sad (10. avgust 2017.) - „Posledice ekstremnih klimatskih uslova će se tek zbrajati, ali trenutne procene kažu da će zbog suše prinos voća na nivou Srbije biti 100.000 do 120.000 tona manji od očekivanog“, kaže predsednik Društva voćara Vojvodine i profesor novosadskog Poljoprivrednog fakulteta dr Zoran Keserović.

Uprkos slabijem prinosu, on kaže da voćari mogu biti zadovoljni kako je voće rodilo ove godine imajući u vidu da je u martu bilo hladno pa niske temperature nisu pogodovalo voćnjacima, a u aprilu je bilo mraza.

„Voće ima dug korenov sistem pa zbog nedostataka vlage može da izdrži više od drugih poljoprivrednih kultura“,  ističe prof. dr Keserović, i skreće pažnju na to da se slab rod zbog suše odražava na maline i borovnice, koje i nisu pogodne za gajenje u ravnici, već im više pogoduju viši predeli.

Keserović navodi da kreće berba jabuka sorte gala. To je rana sorta, veli profesor, koja najpre dospeva, pa tek kada se jabuke oberu, znaće se i prinos i kvalitet.

Po rečima menadžera iz Zemljoradničke zadruge „Voćar” u Starom Slamkamenu, poljoprivrednog inženjera vinogradarstva i voćarstva Nikole Lončara, prinos u voćnjacima je, u poređenju s berbom iz 2016, slabiji od 40 do 80 odsto, u zavisnosti od vrste voća.

„Voćar” ima 420 zadrugara, koji imaju posađeno voće na 350 do 400 hektara, i to najviše jabuke, a oko 30 odsto hektara pod voćem se navodnjava i ima protivgradnu zaštitu. Lane su imali u hladnjači zadruge 3.500 tona jabuka i još toliko po svojim porodičnim gazdinstvima.

„Šljiva je sasvim podbacila zbog suše, oko 80 odsto roda je otpalo s grana zeleno jer stablo, da bi opstalo, boreći se s nedostatkom vlage, odbacuje plodove“, kaže Lončar.“Jabukama je mraz naneo štete proletos pa se očekuje da će jabuka biti između 40 i 50 odsto manje nego lane. U toku je berba bresaka, čiji je kvalitet zbog sitnog ploda loš.“

On dodaje da je sorta jabuke gala, koje u „Voćaru” ne zauzimaju velike površine, već obrana, i da je već nekoliko kamiona otišlo u Rusiju, odakle čekaju potvrdu o kvalitetu.

„Berba jabuka kreće posle 20. avgusta. Cenom smo zadovoljni jer kilogram jabuka vredi 60 dinara“,  kaže Nikola Lončar.

„Rod maline na području odžačke opštine biće umanjen oko 60 odsto“,  kaže predsednik Udruženja malinara „Malina Ratkovo” Miloš Milutinović. “ Očekujemo da na oko 500 hektara malina industrijske sorte polka i polana bude oko 400 tona, a u 2016. smo uzbrali 700 tona.“

On podvlači da su malinjaci pod sistemom „kap po kap”, ali da zalivni sistem ne pomaže zbog visokih dnevnih temperatura koje su na njivama i više, pa se listovi suše i nema roda.  

GROŽĐE SLATKO

Izgleda da će u suši najbolje proći vinogradari jer iz vinarije „Kuzmanović” u Čereviću kažu da vinovoj lozi, zbog dubokog korena, suša ne škodi previše, osim što će rod biti sitniji, ali će zato slast grozda biti odlična.

„Suša će uticati na to da berba krene znatno ranije u odnosu na bar 40 proteklih godina“, kaže Jovan Kuzmanović. „Ne pamtim da se ranije dešavalo da grožđe za branje dospe već u drugoj polovini avgusta, a to će se upravo desiti u berbi 2017.“


Izvor: Dnevnik

:: AgroVizija Portal :: SUŠA OBRALA OKO 120.000 TONA<br />JABUKA, ŠLJIVA, BRESAKA, MALINA… ::