2
suncokret

AGROVESTI

Kikinda: PRINOS KUKURUZA PREPOLOVLJEN

Kikinda (16. avgust 2017.) - Na Danu polja jesenjih kultura, u organizaciji Poljoprivredne stručne službe Kikinda, ocenjeno je da će prinos kukuruza biti niži i do 50 procenata.

Prvi rezultati prinosa suncokreta čija je žetva počela pre desetak dana pokazuju da je rod niži nego lane, ali da će situacija biti bolja kako se vršidba bude odmicala.

Kukuruz koji je ove sezone zasejan u Kikindi na više od 20.000 hektara nalazi se u veoma lošem stanju i poljoprivrednici mogu da očekuju prinos niži i do 50 procenata, u zavisnosti od lokaliteta.

''Ne pamtim ovako lošu godinu. Bilo je sušnih sezona, ali sa ovako toplim i dugim vremenskim periodima bez kiše zaista ne pamtim'', kaže Milivoj Šibul, poljoprivrednik iz Kikinde.

''Mi smo u jednom momentu dobili dobru kišu, tako da je većina atara solidna. Daleko je od dobrog, ali možemo da očekujemo prosečne prinose'', kaže Alfred Nemet, poljoprivrednik iz Tobe.

Najveći problem svakako je veoma sušna sezona, praćena ekstremno visokim temperaturama. Suša je uzela danak i nedostatak padavina odrazio se na našu najzastupljeniju žitaricu.

''Plašim se da će prinos kukuruza biti niži 50 odsto, računajući ukupne površine pod tom žitaricom u Kikindi. Naravno, ima parcela gde se očekuju solidni prinosi, ali ima i onih gde rod ne postoji'', kaže Zoran Simić iz Poljoprivredne stručne službe Kikinda.

Žetva suncokreta, koji se nalazi na nešto više od 10.000 hektara, počela je pre krajem jula, ali su prinosi, u zavisnosti od lokaliteta, šaroliki.

''Situacija sa suncokretom možda nije tako loša kao što su bile prve najave. Ali, onim poljoprivrenicima kojima suncokret uopšte nije rodio, mislim da ne postoji uteha'', kaže Robert Nemeš sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.

S druge strane, šećerna repa drži se dobro uprkos nedostatku padavina. Iako je pod kraljicom polja zasejano proletos svega 2.000 hektara, za sada nema bojazni od pojave bolesti u velikoj razmeri.


Ilustracija: RTV (Dejan Kreculj)
Izvor: RTV (Branislav Ugrinov)

:: AgroVizija Portal :: Kikinda: PRINOS KUKURUZA PREPOLOVLJEN ::