2
suncokret

AGROVESTI

POLJOPRIVREDNICI SE PLAŠE "RUPA U ZAKONU"

Novi Sad (20. avgust 2017.) - Na vanrednoj sednici republičkog parlamenta zakazanoj za četvrtak, na dnevnom redu biće predložene izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje će stranim državljanima ograničiti kupovinu zemlje. ...

Izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu upućene su Skupštini Srbije na usvajanje po hitnom postupku, a taj zakon treba da spreči potpunu liberalizaciju prometa poljoprivrednim zemljištem, što je bilo predviđeno Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Predložene izmene zakona predviđaju uslove za promet poljoprivrednog zemljišta u privatnoj svojini.

Naime, da bi stranac mogao da kupi zemlju mora da ima bar 10 godina prebivalište u Srbiji, odnosno u jedinici lokalne samouprave u kojoj želi da kupi zemlju, mora da ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo, da ima mašine, opremu da bi obavljao poljoprivrednu proizvodnju.

Može steći u svojinu najviše do dva hektara poljoprivrednog zemljišta u privatnoj svojini, ako su ispunjeni predviđeni zakonski uslovi.

Poljoprivrednici pozdravljaju najavljene izmene zakona, ali boje se "rupa u zakonu" pomoću kojih bi stranci mogli da se "sakriju" iza nekog drugog lica i tako budu u prednosti nad domaćim poljoprivrednicima.

Sa druge strane, ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj, Milan Krkobabić, smatra da bi predložene izmene zakona o poljoprivrednim zemljištu trebalo pozitivno da se odraze na ostanak mladih na selu.

Ilustracija: RTV (Željko Vojnović)
Izvor: RTV

:: AgroVizija Portal :: POLJOPRIVREDNICI SE PLAŠE "RUPA U ZAKONU" ::