2
suncokret

AGROVESTI

POMERENI ROKOVI ZA SETVU ULJANE REPICE

Novi Sad (04. septembar 2017.) - Optimalni rokovi za setvu uljane repice su kraj avgusta i prva polovina septembra, međutim ove godine taj rok se pomera za kraj septembra, a razlog je što zemljište još uvek nije adekvatno pripremljeno, kažu stručnjaci sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad. Zbog profitabinlosti ta uljarica sve više osvaja oranice u Vojvodini.

Za setvu uljane repice veoma je važno da zemljište bude dobro pripremljeno odnosno sitno-mrvičave strukture kako bi se omogućilo da seme dospe na odgovorajuću dubinu, maksimum do 2 santimetara kažu stručnjaci uz napomenu da ne treba ići dublje sa setvom jer je seme te uljarice veoma sitno.

Kako bi se izbegao uticaj globalnih klimatskih promena-suše stručnjaci smatraju da bi trebalo povećati površine pod ozimim usevima. 

Podsetimo Prošle jeseni je pod uljanom repicom zasejano je oko 38.000 hektara a ove godine se očekuje dodatno povećanje površina pod tom kulturom jer kako kažu stručnjaci ta biljka dospeva za žetvu pre nego što počne period visokih temperatura i suša.


Ilustracija: RTV (Nenad Jovićević)
Izvor: RTV (Silvija Gvozdenac)

:: AgroVizija Portal :: POMERENI ROKOVI ZA SETVU ULJANE REPICE ::