2
suncokret

AGROVESTI

SUŠA UNIŠTILA PRINOSE U SEČNJU


Sečanj (10. septembar 2017.) - Suša koja je zadesila Srbiju ovog leta prepolovila je prinos ratarskih kultura. ...

Samo u opštini Sečanj šteta na kukuruzu, soji i suncokretu iznosi 10 milona evra a kako kažu iz opštinske komisije za utvrđivanje štete od suše najviše je pretrpela soja i to čak 90 odsto.

Suncokret je najbolje podneo sušu, međutim i tu su procene da će prinos biti umanjen za 40 odsto.

"Najviše je stradala soja, između 90 i 100 odsto. Druga ratarska kultura je kukuruz i tu je šteta između 70 i 80 odsto", kaže Slobodan Repac, pomoćnik predsednika opštine Sečanj.

Iako roda gotovo da i nema, poljoprivrednici su ušli u kukruzna polja očekujući bar neki prinos kako bi koliko toliko umanjili troškove proizvodnje.

Iz udruženja poljoprivrednika očekuju da država proglesi sušu kao elementarnu nepogodu teritoriji Banata i dela Bačke i da na osnovu toga izađe sa konkretnim merama pomoći.

"Ono što bi bilo dobro jeste da država pomogne subvencijama u vidu kredita sa minimalnom kamatnom stopom na duži grejs period sa kojim bismo mi mogli da namirimo svoja dugovanja koja na pristižu u okotbru za repromaterijal", kaže Đorđe Guran iz Udruženja poljoprivrednika.

Poljoprivrednici iz Sečnja ali i svih drugih delova Vojvodine koje je pogodila suša očekuju brzu pomoć države kako bi mogli blagovremeno da se spreme za jesenju setvu koja samo što nije.

Ilustracija: RTV
Izvor: RTV (Silvija Gvozdenac)

:: AgroVizija Portal :: SUŠA UNIŠTILA PRINOSE U SEČNJU ::