2
suncokret

AGROVESTI

Radojević:
ZAJEDNIČKA SEDNICA DVEJU VLADA, PA SET MERA ZBOG SUŠE

Novi Sad (20. septembar 2017.) - Mere za ublažavanje posledica suše, koja je ove godine pogodila poljoprivredu, biće usvojene na zajedničkoj sednici Vlade Srbije i Pokrajinske vlade. Ta sednica se, kaže za „Dnevnik” pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević, očekuje za dve-tri nedelje i verovatno će biti održana u Novom Sadu, kao i lane.

Opozicija u Skupštini Vojvodine je Radojevića kao nadležnog sekretara u proteklom periodu prozivala da „ne čini ništa” da bi se posledice suše ublažile.

– U najmanju ruku je degutantno posle nezapamćene suše slušati bajke o izgradnji sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje koji će se na teritoriji AP Vojvodine finansirati iz famoznog „Abu Dabi fonda” – rekao je u ponedeljak na konferenciji za novinare šef opozicione poslaničke grupe SRS-a Đurađ Jakšić.

Radojević smatra da takav pristup opozicije spada u politikanstvo jer, kako podseća, o posledicama suše i merama neophodnim za njeno saniranje jeste vođen razgovor u Pokrajinskoj vladi s ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, i set mera će biti usvojen na zajedničkoj sednici Republičke i Pokrajinske vlade.

– U Novom Sadu smo analizirali stanje u poljoprivredi i iznećemo set mera za ublažavanje posledica suše. Dakle, ne želimo da se time bavimo na dnevnopolitičkom nivou, nego želimo da sačekamo kraj žetve na gotovo svim poljoprivrednim površinama i da tada izađemo pred poljoprivrednike sa setom mera koje će doprineti ublažavanju posledica suše. Te mere treba da idu u pravcu olakšanja setve za narednu poljoprivrednu sezonu – istakao je Radojević.

Dodao je da se pitanje sušnog perioda i uticaja vremenskih prilika na poljoprivredu ne može svoditi na nivo politikantstva i dnevnopolitičkih stavova pojedinih opozicionih stranaka jer to nije u interesu poljoprivrede.

– Zaista ne mogu da razumem deo opozicije koji smatra da je opoziciji uticaj suše na poljoprivredu važniji nego vladajućoj stranci. To je pitanje za celokupnu društvenu zajednicu i, shodno tome, moramo odgovorno i da se ponašamo – istakao je Radojević.

Napomenuo je i to da, nažalost, u prethodnom dužem periodu nije bilo značajnijih finansijskih ulaganja u regionalne hidrosisteme i podstisteme za navodnjavanje, koja bi omogućila da kanalska mreža u Vojvodini služi ne samo za odvodnjavanje, kao sada, nego i za navodnjavanje. Mere agrarne politike Pokrajinske vlade koju predvodi Igor Mirović usmerene su na to da se što veće površine u Vojvodini pokriju zalivnim sistemom.

– Mere agrarne politike Pokrajinske vlade idu u pravcu da navodnjavanje bude jedan od prioriteta. Svota koja je izdvojena za poslovanje JP „Vode Vojvodine” nikada nije bila značajnija nego sada i smatram da smo napravili veliki iskorak u agrarnoj politici – naveo je Radojević.

Kaže da je u ovogodišnjoj pokrajinskoj kasi bilo izdvojeno 30 odsto više za navodnjavanje, kako za bušenje bunara, tako i za sisteme za navodnjavanje. Isto tako, Pokrajinska vlada je povećala i iznos za sufinansiranje izgradnje zalivnog sistema. Do ove godine ta suma je po poljoprivredniku iznosila osam miliona dinara, sada ide do 11 miliona dinara.

– Poljoprivrednici veoma dobro prepoznaju značaj navodnjavanja i za tu našu meru agrarne politike veliki je interes. Po podacima kojima raspolažu „Vode Vojvodine”, sada je u sistemu naplate naknade za navodnjavanje oko 60.000 hektara, ali su površine koje se navodnjavaju, po proceni, veće od 100.000 hektara jer ima i onih koji su izbušili bunar na crno i navodnjavaju, ali ne plaćaju i naknadu za to – kaže Radojević.

U vezi s novcem „Abu Dabi fonda” za razvoj, kaže da je završena prva faza izgradnje regionalnih sistema i podsistema za navodnjavanje u Vojvodini. Radi se o 11 projekata za koje je po zahtevima „Abu Dabi fonda” urađena kompletna tehnička dokumentacija, sprovedeni su postupci javnih nabavki i radovi su u toku. Vrednost radova je oko 1,4 milijardu dinara. Završetkom tih 11 hidrosistema očekuje se da bude omogućeno navodnjavanje novih 37.000 hektara u pokrajini.

NOVIH 13 PROJEKATA KONKURIŠE KOD „ABU DABI FONDA”

Vuk Radojević je najavio i izradu novih 13 projekata kojima će Pokrajina konkurisati kod „Abu Dabi fonda” za razvoj. Ukupna projektovana vrednost tih novih projekata je tri milijarde dinara i očekuje se da njihovom realizacijom bude omogućeno navodnjavanje novih 46.000 hektara. Pokrajina će za novac konkurisati do kraja ove godine ili početkom naredne.

– Novac iz „Abu Dabi fonda” nam stoji na raspolaganju od 2013. godine, ali, nažalost, u prethodnom periodu Pokrajinska vlada nije pokazala dovoljno razumevanja i nije pripremila odgovarajuću dokumentaciju da ga povuče – rekao je Radojević.


Izvor: Dnevnik

:: AgroVizija Portal :: Radojević:<br />ZAJEDNIČKA SEDNICA DVEJU VLADA, PA SET MERA ZBOG SUŠE ::