2
suncokret

AGROVESTI

MNOGI BANAĆANI NEĆE NI PALITI KOMBAJN

Vršac (20. septembar 2017.) - Rod kukuruza ove godine je znatno ispod prošlogodišnjeg i lošiji od prinosa ostvarenih poslednjih godina, rečeno je danas na Danima polja kompanije Pionir u Uljmi, gde su se okupili proizvođači iz ovog dela Južnog Banata. Najbolje su prošli oni sa ranim hibridima, mada su i tu štete od suše velike.

Na oglednom polju, u jednoj tabli posađeno je 30 hibrida kukuruza, a rezultati ispitivanja kvaliteta i ostalih parametara analiziraće po skidanju kompletnog useva. Ipak, ono što je izvesno je da godina bila izuzetno nepovoljna pa su svi hibridi podbacili od 30 do 100 odsto.

Najmanje štete bilo je na ranim grupama zrenja, koje su ranije ušle u oplodnju pa nisu izgorele metlice.

"Ako smo prošle godine imali 15 do 17 tona, sada samo 3 do 5 tona i to kad je dobro. Dobar deo njiva neće ni da se vrši. Moraće proizvođači da ih tarupaju ili da skidaju šašu da bi radili druge operacije za narednu setvu. Nema tu matematike da se plati nafta i da se pali kombajn", kaže Milan Milikić, agronom.

Branislav Nikolin svake godine seje dosta kukuruza, ove godine uz kukuruz je, kaže , proizveo i siguran gubitak.

"Imam 200 hektara posejanih kukuruzom, jedno 100 hektara je jako loše, 100 ćemo tek da vidimo. Prinos zavisi od padavine, od poteza gde je sejano, od sorte, vremena setve", kaže Nikolin.

Nisu proizvođači zadovoljni prinosima, ali ni cenom koja sada iznosi 17 dinara za kilogram, a po njihovim računicama trebalo bi najmanje 20.

Ova godina ne može se meriti sa prošlom koja je po prinosima bila rekordna, najbolja u zadnjih 20 godina, a ova je najgora u isto vreme, kaže Milorad Nedimović, agronom. Loše je svuda, možda malo više sreće su imali oni koji su sejali na boljoj zemlji.

"Najgore su prošli kukuruzi na peskovitim terenima na području Vršca, Bele Crkve, donji tereni u Debeljači i Kovačici. Idvor i Sakule imaju 5 do 6 tona po hektaru, međutim Padinci imaju već 100, 200, 500 kila po lancu. Nema pravila", kaže Milorad Nedimović, agronom

Kad već ne mogu da uđu u bitku sa vremenskim prilikama, proizvođači u narednim setvama treba da paze na vreme kada polažu seme u zemlju i agrotehniku, kažu stručnjaci, kako bi mogli da računaju na prinose.


Ilustracija: RTV
Izvor: RTV (Vesna Sretenović)

:: AgroVizija Portal :: MNOGI BANAĆANI NEĆE NI PALITI KOMBAJN ::