2
suncokret

AGROVESTI

GREJANJE NA BIOMASU SVE POPULARNIJE

Sremska Mitrovica (26. septembar 2017.) - Grejna sezona uveliko treba da počne. Sve više građana na području grada Sremska Mitrovica se greje na biomasu, ali još uvek nedovoljno s obzirom na prednosti ovakvog načina grejanja. Kako je poslednjih godina grejanje na biomasu postalo popularno u svetu, u poslednje vreme to dolazi i kod nas, prvenstveno zbog ekoloških, ali i finansijskih prednosti.

Salaš Noćajski u okolini Sremske Mitrovice je pravi predstavnik sela u kojem se sve više meštana odlučuje da se greje na biomasu.

Jovica Stojinović je pre pet godina počeo da se greje na ovaj način, koristeći svoje balirano seno, a godišnje potroši oko 1500, a dnevno do 10 bala sena. Veoma je zadovoljan kako visokom energetskom vrednošću tako i veoma malim utrošenim finansijskim sredstvima.

Iz godine u godinu sve više meštana ovog sela, povučeni iskustvima drugih koji koriste ovaj vid grejanja, prelazi na grejanje na biomasu, shodno svojim mogućnostima. Imajući u vidu cene čvrstog goriva koje se kreću na tržištu, ovakav način grejanja predstavlja najispaltiviji, ali i veoma ekološki i zdrav način.

Grejanje na biomasu je veoma važno zbog smanjenja emisije ugljen - dioksida i zaštite životne sredine, pogotovo što je naše područje veoma bogato izvorima biomase koje treba iskoristiti.


Ilustracija: RTV (Maja Tomić)
Izvor: RTV

:: AgroVizija Portal :: GREJANJE NA BIOMASU SVE POPULARNIJE ::