2
suncokret

AGROVESTI

BALIRANJE - KORISNO ZA PRIHRANU STOKE

Bačinci (02. oktobar 2017.) - Nakon obavljene žetve, javlja se problem žetvenih ostataka, tj. slame na njivama, koja ometa sledeću fazu u radu, a to je zaoravanje. Paljenje strnjišta je zabranjeno već duži niz godina, a i ekološki je štetno. Poljoprivrednici iz tog razloga nakon žetve, vrše baliranje slame. To nije veliki finansijski izdatak ratarima, a efekat je pozitivan pogotovo u prihrani stoke, ali i grejanju u zimskim danima koji stižu.

Sporedni proizvodi biljne proizvodnje mogu se iskoristiti na nekoliko načina kao stočna hrana, prostirka u stočarstvu, kao sirovina za spremanje veštačkog stajnjaka i neposrednim uključivanjem u procesu korišćenja organske materije zaoravanjem u zemljište.

Međutim sve više se slama koristi kao energent za zagrevanje u hladnim zimskim danima.

Količina žetvenih ostataka u intenzivnoj biljnoj proizvodnji je dosta značajna i zavisi od biljne vrste, sorte, kao i od vremenskih uslova pojedinih godina.

Ova godina nije bila blagorodna za poljoprivrednike u Sremu pa tako ni slama nije idealnog kvaliteta.

I naredna godina biće kada su u pitanju kulture na polju zastupljena istim biljnim vrstama uz nadanje da će biti blagorodnija i da će vremenske prilike pogodovati razvoju.


Ilustracija: RTV (Miloš Janjatović)
Izvor: RTV

:: AgroVizija Portal :: BALIRANJE - KORISNO ZA PRIHRANU STOKE ::