2
suncokret

AGROVESTI

PREVENTIVA JEDINI LEK PROTIV SVINJSKE KUGE

Subotica (05. oktobar 2017.) - Afrička kuga svinja došla je do susednih zemalja. Pojava izuzetno smrtonosne bolesti svinja od koje nema leka niti vakcine registrovana je u Rumuniji, a nadležni organi Srbije preduzeli su sve mere kako bi sprečili njeno prenošenje i u Srbiju.

Od pre deset godina afrička kuga svinja prisutna je i u Evropi, nakon čega se proširili po istoku Evrope i ove godine stigla i u susednu Rumuniju, gde je registrovana kod domaćih svinja.

Vakcine protiv ove bolesti nema, nema ni leka, nije opasna za ljude, ali zato kod domaćih i divljih svinja pravi ogromne štete jer je stopa smrtnosti izuzetno visoka.

"To je veoma zarazno oboljenje, brzo se širi i za evropski kontinent je karakteristično da je stopa mortaliteta devedeset do sto odsto. Znači, praktično nam ugine svaka obolela jedinka i nanosi ogromne ekonomske štete u svinjarstkoj proizvodnji generalno", kaže naučni saradnik Instituta za veterinarstvo Novi Sad dr Jasna Prodanov Radulović.

Jedini lek je preventiva. Stoga je Uprava za veterinu odmah po pojavi bolesti u Rumuniji krajem avgusta već u septembru preduzela mere koje imaju za cilj sprečavanje pojave bolesti i u Srbiji.

Među ostalim, štampane su brošure na različitim jezicima kako bi se na granicama sprečilo unošenje mesa koje je potencijalno zaraženo, a veliku ulogu imaju i lovci jer i divlje svinje mogu da obole i prenesu bolest.

"Uprava za veterinu je zaista preduzela sve preventivne mere u ovoj fazi, kada mi virusa na našoj teritoriji nemamo, kada je to na kraj krajeva i daleko od naših granica i nadamo se da će tako i da ostane", ističe šef odseka za epizootiologiju Uprave za veterinu Boban Đurić.

Ukoliko tako ne bude, ovdašnji proizvođači svinja će biti u dodatnom problemu, nakon što već zbog vakcinacije svinja protiv obične kuge takvo meso ne mogu da izvoze na tržišta pojedinih zemalja.

"Ukoliko nemate kvalitetno stočarstvo, koje zadovoljava kriterijume Evropske unije, tada nećemo biti u mogućnosti da napravimo ekonomske rezultate koji su potrebni u poljoprivredi i našoj ekonomiji", smatra agroekonomista Ivan Vojnić Tunić.

Na stočni fond posledice je ostavila ili će tek ostaviti – suša. Tokom tri vrela letnja meseca fond je smanjen, a stočari će se sada, zbog smanjenog prinosa i očekivano viših cena kukuruza, suočiti i sa višim cenama stočne hrane.


Ilustracija: morguefile.com
Izvor: RTV (Boris Šuman)

:: AgroVizija Portal :: PREVENTIVA JEDINI LEK PROTIV SVINJSKE KUGE ::