2
suncokret

AGROVESTI

ZAMENA MERKATILNE ZA SEMENSKU PŠENICU U RRR

Novi Sad (06. oktobar 2017.) - Setva u oktobru je jedan od najvažnijih poslova za većinu poljoprivrednika. Kako bi na najbolji način pomogli primarnu proizvodnju, ove godine, Republičke robne rezerve uz saglasnost Vlade Republike Srbije nude naturalnu razmenu semenske pšenice za merkantilnu pšenicu roda 2017. i 2018. godine.

Prema rečima Načelnika odeljenja za prehrambene proizvode Milomira Rakića, poljoprivrednicima će biti dostupno domaće deklarisano seme, kao nabolje i najprinosnije.

„Želja Republičke robne direkcije je da pre svega pomogne poljoprivrednim domaćinstvima, potom ovlaštenim skladištarima, zemljoradničkim zadrugama i pravnim licima koja se bave gajenjem žita, leguminoza i uljarica. Već nam se javilo desetak individualnih proizvođača koja su zainteresovana za paritete, a kojima ćemo veoma rado izaći u susret”, Rekao je Rakić.

Dodao je da se u razmenu nude domaće sorte pšenice: Simonda, Zvezdana, Renesansa, NS 40S, Ilina i Pobeda kompanije Best seed producer, najvećeg doradnog centra na Balkanu i ekskluzivnog distributera NS seme instituta.

„Domaće deklarisano seme koje će poljoprivrednici moći da dobiju na ovaj način, bez novčanih sredstava, će mnogima olakšati predstojeću setvu, zbog čega bih pozvao sve zainteresovane da nas kontaktiraju. Paritetni odnos kod razmene je jedan kilogram semenske pšenice za 1,8 kilograma merkantilne pšenice“, zaključio je Rakić.

Domaće sorte koje se nude u razmenu su adaptibilne, visoko prinosne, kvalitetne i veoma otporne na poleganje, a količina semenske pšenice koja se odobrava određivaće se na osnovu količina navedenih u zahtevima i raspoloživih količina semenske pšenice.

Zahtevi se dostavljaju u pisanoj formi preporučenom poštom na adresu Republička direkcija za robne rezerve. Ul. Dečanska 8a, 11000Beograd ili u Pisarnici Direkcije na istoj adresi kao i na mailove: zoran.micic@rdrr.gov.rs i snezana.radinovic@rdrr.gov.rs


Izvor: Dnevnik

:: AgroVizija Portal :: ZAMENA MERKATILNE ZA SEMENSKU PŠENICU U RRR ::