2
suncokret

AGROVESTI

Krkobabić: ISTORIJSKI DAN ZA ZADRUGARSTVO U SRBIJI

Beograd (12. oktobar 2017.) - Ministar bez portfelja, zadužen za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća Milan Krkobabić, saopštio je da je danas zaživeo projekat "500 zadruga u 500 sela".

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Krkobabić je ocenio da je "danas istorijski dan za srpsko zadrugarstvo".

Otvarajući novosnovanu zadrugu "Zaplanjski zasad" u Gadžinom Hanu, jedne od prvih kojima su pre dva meseca dodeljena bespovratna sredstva Srbije namenjena zadrugama, Krkobabić je podsetio da su ta sredstva dodeljena u okviru Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije.

Sredstva su, kazao je, dodeljena kroz učešće države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga u 2017. godini, naročito u Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom i Pčinjskom upravnom okrugu.

"Uspeli smo za kratko vreme, sa relativno malim sredstvima, do 50.000 evra, zajedničkim snagama da obezbedimo sve što je potrebno za pokretanje jedne nove ali specijalizovane zadruge i tako svim zadrugarima damo pozitivan primer. Svaki uloženi dinar dobijen iz projekta za ovu namenu se može ovde praktično videti, u opremi i mehanizaciji", rekao je ministar i iskazao svoje zadovoljstvo vidljivim praktičnim rezultatima ove investicije.

Ministar je istakao i veliki doprinos lokalne samouprave u projektu, koja je u ovom konkretnom slučaju dala jedan objekat koji je krečenjem i sitnim ulaganjima doveden u funkciju i predstavlja, osim prostora za mali pogon proizvodnje i mesto okupljanja zadrugara.

"Ključna stvar je da je vraćeno poverenje među komšijama i u lokalnu zajednicu, a država Srbija je rešena da vraćanje života na selo pomogne konkretnim sredstvima", rekao je Krkobabić.

Inače, Krkobabiću je danas na svečanoj sednici Skupštine opštine Gadžin Han uručena Povelja, najznačajnije priznanje koje ova opština dodeljuje.

Gadžin Han je jedna od najnerazvijenijih opština u Srbiji sa izrazito jakim migracionim kretanjima.


Ilustracija: RTV (Milutin Vlahović)
Izvor: Tanjug

:: AgroVizija Portal :: Krkobabić: ISTORIJSKI DAN ZA ZADRUGARSTVO U SRBIJI ::