2
suncokret

AGROVESTI

JUBILEJ INSTITUTA ZA VOĆARSTVO

Novi Sad (20. oktobar 2017.) - Institut za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta ove godine obeležava 70 godina postojanja. ...

Za to vreme proizveli su 47 novih sorti voća i vinove loze, a od tog broja 10 sorti su jabuke.

"Put do stvaranja novih sorti, pogotovo u voćarstvu je dug. Nekada je potrebno da prođe i do 15 do 20 godina da bi sorta bila priznata, ali to nije kraj njenog puta, jer ona tek posle toga treba da nađe njenu upotrebnu vrednost, da zaživi u proizvodnji", kaže prof. Nenad Magazin, Poljoprivredni fakultet Novi Sad.

"Način na koji se stvaraju sorte i kod nas u Institutu i inače na drugim mestima je sledeći, postoji nekoliko metoda, a jedan od njih je odabir prirodne populacije, nalaženje slučajnih sejanaca, tako su nastale neke od sorti, danas vodećih svetskih sorti, evo u zasadu iza nas su sorte Greni smit i Zlatni delišes, a obe su nađene kao slučajni sejanci, jedna u Sjedinjenim Američkim državama, a druga u Australiji", ističe.

U naučno-istraživačkim institutima koristi se metoda ukrštanja sorti, a kriterijumi po kojima se ocenjuje kvalitet nove sorte veoma su jasni, nova voćka po kvalitetu ploda, prinosu i otpornosti na štetočine mora biti bolja od roditelja. Rasadničari, pak, traže samo ono što proizvođači žele, atraktivne plodove i prinosne sorte.

"Ove godine od novih sorti uneli smo samo jednu komoru fudžija", kaže Nikola Lončar, menadžer prodaje Zemljoradnička zadruga Voćar Novi Slankamen.

"Slatkasta sorta i dosta je tražena na ruskom tržištu tako da planiramo da proširujemo zasade sa fudžijem i još nekim novim sortama, ali to očekujemo prezentacije od naših rasadničara i od profesora sa poljoprivrednog fakulteta", ističe.

Iako se Svetski dan jabuke obeležava 20. oktobra na Institutu za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta, kako su nam rekli, jabuku slave svakog dana, a ne samo jednom godišnje.

Na svetski dan jabuke pitanje je kakva je proizvodnja i perspektiva te voćne vrste u Srbiji?

Da li Srbija, koja nije zemlja jabuka, ipak ima sve preduslove da to postane, pitanje je na koje će nam dati odgovor prof. Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Ilustracija: morguefile.com
Izvor: RTV

:: AgroVizija Portal :: JUBILEJ INSTITUTA ZA VOĆARSTVO ::