2
suncokret

AGROVESTI

APEL POLJOPRIVREDNICIMA DA NE PALE STRNJIŠTA

Sremska Mitrovica (24. oktobar 2017.) - Berba kukurza je pri kraju i nakon toga kao po običaju svake godine žteveni ostaci se pale iako je to i zakonom strogo zabranjeno. Osim toga, paljenjem strnjišta zemljište gubi organske materije i uništavaju se korisni mikroorganizmi. ...

Paljenje žetvenih ostataka se ne smanjuje, iako se poljoprivrednicima svake godine skreće pažnja na to da je to najlošiji način ukljanjanja strnjišta sa njiva.

Paljenje biljnih ostataka je i zakonom zabranjeno i protiv te mere su poznate i kazne. No, i pored toga paljenje nije smanjeno.

"Mnogo kukruza je slomljeno nakon oluja koje smo imali, pa su se mnogi odlučili da popale strnjišta, jer je 60 odsto kukurza bilo na zemlji, pa ove godine imamo baš puno poljoprivrednika koji pale", kaže poljoprivrednik iz Šatrinaca Goran Vuković.

Stručnjaci kažu da paljenjem žetvenih ostataka zemljište ostaje bez korisnih organskih materija.

Stručnajci apeluju na poljoprivrednike da žetvene ostatke zaoravaju, jer su rezultati dugogodišnjih ogleda pokazali da je zaoravanje biljnih ostataka na prinos pozitivan i s vremenom se povećava.

Foto: RTV (Nenad Jovićević)
Izvor: RTV

:: AgroVizija Portal :: APEL POLJOPRIVREDNICIMA DA NE PALE STRNJIŠTA ::