2
suncokret

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

AGROVESTI

Tržište svinja:
FARMERI PROTIV UVOZA TOVLJENIKA I MLEVENIH KOSTIJU

Sremska Mitrovica (28. oktobar 2017.) - Cena utovljenih svinja i danas je pala – kilogram žive vage nakupci su plaćali 150-155 dinara. Među farmerima vlada nezadovoljstvo, jer većina naših klaničara uvozi svinje iz Hrvatske, koje sa svim troškovima nisu jeftinije od 180 dinara. S obzirom da tovljenici iz Hrvatske ne stižu svakog dana, domaći prerađivači kupuju i sa naših farmi po nižoj ceni i u proseku, sa uvozom, plaćaju tovljenike oko 165 dinara. Tovljači kažu da je ovo opasna špekulacija i da će uticati na opstanak farmi.

U Upravi za veterinu nemaju potpune podatke o obimu klanja u domaćim klanicama, ali se procenjuje da je to znatno manje nego u isto vreme lane. Čuli smo da su pojedine klanice prestale da kolju, a da se još neke za to pripremaju.

Među merama koju bi u ovom času mogla da donese Vlada, da bi spasila pad svinjarske proizvodnje, je i mera kratkoročne zabrane uvoza zbog viška sopstvenih tovljenika, ističu farmeri.

Najviše negodovanja je među farmama u Sremu i Mačvi, koji su računali na dugoročan poslovni odnos sa „Mitrosom”, koji je u vlasništvu gazde iz Austrije. Oni tvrde da nemaju nikakve koristi od toga što je država ulagala u ovu fabriku da bi obnovila rad i da je poruka iz ove klanice o tome da neće dve nedelje otkupljivati tovljenike krajnje nekorektno.

- Nismo zadovoljni otkupnom cenom tovljenika – kaže Zoran Erić iz Udruženja proizvođača Srema i Mačve. – Ova situacija najviše pogađa male proizvođače, dok u lancu svi drugi zarađuju, od klaničara do trgovaca – kaže Erić i dodaje da je ružno kada klaničari i mesari poručuju da gube u poslu radeći suhomesnate proizvode. – Kako gube kada na jednoj pašteti ostvare dobit 12 puta veću od uloga, a svinjski but u mesarama prodaju po ceni istoj kada su svinje plaćali 200 dinara? Sa cenom od 180-190 din/kg žive vage farmeri bi opstali i pored rasta cene kukuruza. Sa niskim cenama svinja ekstra profit je kod svih izuzev tovljača – kaže Erić.

On je rekao da su se javljali članovi udruženja i da zahtevaju organizaciju protesta, o čemu se rukovodstvo udruženja nije još izjasnilo.

Domaći farmeri, kako smo čuli, znaju da se i dalje uvozi meso sa mlevenim kostima i da se stavlja u razne prerađevine, čak i u čuvenu „parizer” salamu, što je potrebno sprečiti. Sa ovakvim lošim mesom se viršle prodaju po 99-110 din/kg.

O kvalitetu proizvoda od živinskog mesa (mlevene kosti) udruženja potrošača ne žele da govore, izuzev što žale što su viršle od takvog mesa stigle i do dečijih vrtića.

To nekvalitetno meso stiže i sa falsifikovanim etiketama, na granici nema potpune kontrole, a rešenja za njegovu upotrebu prerađivači dobijaju i mesec dana posle ulaska kamiona u fabrički krug. Uvoz ovog, uglavnom živinskog mesa, i drugog zamrznutog praktično je zamenio klanje svinja farme u Srbiji veličine i do 400.000 komada.

NAKUPCI

Danas u selima na padinama Fruške gore i u Mačvi nakupci svinja domaćinima koji imaju desetak komada tovljenika za utovar nudili 140 din/kg.

Dobro upućeni farmeri tvrde da tri-četiri nakupca, koji rade za klaničnu industriju, mogu oboriti cenu svinja prema gazdinstvima, a da oni po kilogramu žive vage zarade 10-15 dinara. Na ovom području stočari i „Mitros” nisu ostvarili očekivani poslovni sporazum, ali „Mitros” i nakupci dobro sarađuju, kažu u Udruženju stočara u Sremskoj Mitrovici.


Izvor: Agroservis

:: AgroVizija Portal :: Tržište svinja:<br />FARMERI PROTIV UVOZA TOVLJENIKA I MLEVENIH KOSTIJU ::

Copyright © EUROMEDIA PLAN - Sremska Mitrovica 2017. - Sva prava zadržana