2
suncokret

AGROVESTI

Aktuelno: NE PREKIDAJU SE PRIJAVE
ZA PRODAJU KUKURUZA DRŽAVNIM ROBNIM REZERVAMA


Beograd (31. oktobar 2017.) - Kao što se i očekivalo, ratari su danas požurili da elektronski prijave prodaju merkantilnog kukuruza roda 2016. i 2017. godine Državnim robnim rezervama preko Produktne berze u Novom Sadu.

Pojedini prodavci nisu uspeli odmah da uspostave vezu sa Produktnom berzom, pa su shvatili da je najavljena količina za otkup ispunjena.

„AgroServis plus” je zatražio dopunu juče objavljenog obaveštenja o otkupu od direktora Robnih rezervi Zorice Anđelković.

- Ništa nije završeno i Produktna berza će primiti sve ponude koje budu upućene. Ovaj otkup nije organizovan po sistemu ko se prvi javi. Nakon zaključenja prijava uslediće analiza i tada ćemo znati ko, gde i sa koliko kukuruza ispunjava uslove. Nakon zaključivanja ugovora i isporuke uslediće  efikasna isplata. Cena koju smo objavili je veća od ostalih i zato i razumemo veliki interes – istakla je Anđelkovićeva.

Produktna berza u Novom Sadu uspešno je sprovela sve dosadašnje interventne otkupe žitarica.

Za otkup kukuruza, koji je u toku, u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede navode da je to deo mera za ublažavanje posledica od suše, kao i da su se saglasili da se 10.000 tona merkantilnog kukuruza odobri stočarima u razmeni za junad i svinje.

Za kilogram žive vage junadi farmeri će dobiti kao podršku 14 kg kukuruza, a za kilogram utovljenih svinja 10,900 kg kukuruza.

Čega se plaše ratari?

Ratari se pribojavaju da će  prema modelu otkupa kukuruza ovlašćeni skladištari ubaciti svoje količine, kao i da one mogu biti fiktivne i da za njih još dobiju nadoknadu za skladištenje. Ova bojazan je nastala zbog zloupotrebe skladištara u ranijem periodu. Istovremeno, ratari očekuju da će Državne robne rezerve otkup rasporediti po regionima i da neće biti presudno kada se ko sa ponudom prijavio Produktnoj berzi.


Izvor: Agroservis

:: AgroVizija Portal :: Aktuelno: NE PREKIDAJU SE PRIJAVE<br />ZA PRODAJU KUKURUZA DRŽAVNIM ROBNIM REZERVAMA ::