2
suncokret

AGROVESTI

NE KORISTIMO POTENCIJALE BIOMASE

Novi Sad (16. novembar 2017.) - Ograničeni resursi fosilnih goriva i efekat staklene bašte koji je čovek stvorio vraćaju nas na održiva goriva. Biomasa je naveći potencijal Srbije u oblasti obnovljivih izvora energije koji, međutim, još nije dovoljno iskorišćen ili se eksploatiše uz veliko rasipanje energije. ...

U Srbiji nastane godišnje oko 9 miliona tona biljnih ostataka od čega samo sedam odsto koristimo za proizvodnju biomase.

Razlog tome, između ostalog, jeste i to što se mala količina zemljišta koristi u našoj zemlji u energetske svrhe, dok se u Nemačkoj za te namene koristi preko 20 odsto obradivih površina.

Kako bi se podigla svest o važnosti korišćenja obnovljivih izvora energije, u Skupštini Vojvodine održava se međunarodna konferencija pod nazivom "Biomasa potencijal za rast".

"Treba smanjiti troškove energenata, odnosno smanjiti uvoz fosilnih goriva, čime ćemo svakako uštedeti tako što ćemo korsititi naše resurse kako bismo više proizveli biomase", kaže Snežana Sedlar, potpredsednica Skupštine Vojvodine.

"Korišćenjem biomase svakako dobijamo čistiju životnu sredinu a i takvim pristupom pre ćemo ispuniti zakonsku regulativu Evropske unije", kaže Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Na konferenciji se moglo čuti da čak 1,1 milion domaćinstava u Srbiji koristi drvo kao glavni energent, ali na način koji nije efikasan, i da bi trebalo povećati potrošnju drvne biomase koja se koristi za proizvodnju peleta i drvnog uglja.

Ilustracija: RTV (Vaso Pudar)
Izvor: RTV (Silvija Gvozdenac)

:: AgroVizija Portal :: NE KORISTIMO POTENCIJALE BIOMASE ::