2
suncokret

AGROVESTI

EDUKACIJA FARMERA O ŠTETNOSTI MIKOTOKSINA

Beograd (29. novembar 2017.) - U regionalnoj privrednoj komori u Sremskoj Mitrovici održano je prvo u nizu planiranih predavanja za farmere o značaju prevencije i štetnom uticaju mikotoksina na zdravlje domaćih životinja, koje organizuje Privredna komora Srbije u saradnji sa kompanijom Patent CO.

Prisustvo mikotoksina u ishrani životinja za posledicu ima ukupne rezultate proizvodnje na farmama, kao i kvalitet proizvoda životinjskog porekla.

Cilj edukacije predstavlja podizanje nivoa znanja stanovništva o posledicama suše i uzrokovanju pojave mikotoksina u hrani za životinje, kao i prenošenje štetnog dejstva mikotoksina na ljude kroz konzumiranje kontaminiranih proizvoda od životinja, saopšteno je iz PKS.

To je posebno važno ako se ima u vidu da su ovo leto obeležile ekstremno visoke temperature koje pogoduju razvoju gljivica koje proizvode mikotoksine u žitaricama na kojima se bazira ishrana životinja, pre svega kukuruzu.

Najefikasniji način da se spreči štetnost mikotoksina je redovna primena kvalitetnog adsorbenta mikotoksina.

U narednom periodu predavanja će biti održana i u regionalnim privrednim komorama u Nišu, Kragujevcu, Kruševcu, Požarevcu, Valjevu, Kraljevu, Novom Sadu, Subotici i Užicu.

Kroz aktivan dijalog sa farmerima proizvođačima hrane predstavnici kompanije Patent CO će tokom predavanja odgovoriti na sva pitanja ekonomske opravdanosti upotrebe adsorbenata u situaciji povećanog rizika po zdravlje ljudi zbog prisustva višeg nivoa mikotoksina u hrani za životinje.

Za sve polaznike predavanja obezbeđeni su besplatni uzorci adsorbensa mikotoksina Minazel Plus, navodi se u saopštenju PKS.


Ilustracija: RTV (Martin Martinov)
Izvor: Tanjug

:: AgroVizija Portal :: EDUKACIJA FARMERA O ŠTETNOSTI MIKOTOKSINA ::