2
suncokret

AGROVESTI

OBNOVA MEHANIZACIJE U DIVOŠU

Divoš (10. april 2018.) - Poljoprivrednici su iskoristili mogućnosti koje su im pružene kroz različite mere agrarne politike da obnove i modernizuju poljoprivrednu mehanizaciju. Sada su im takođe dostupni i IPARD programi. Zahvaljujući programima resornog ministarstva u prethodnom periodu, na oranicama sada se nalaze novije mašine. ...

Vladimir Vidović je poljoprivrednik iz Divoša koji je novi traktor za sebe obezbedio kroz konkurse resornog ministarstva. On je dobio povrat od 65 odsto za novu mašinu koja će mu kao mladom poljoprivredniku mnogo značiti u delatnosti.

I njegov komšija, takođe dugogodišnji zemljoradnik, iskoristio je povoljan momenat te sada i on poseduje novi traktor, koji je zamenio stari kupljen pre 43 godine davne 1975. godine.

Kaže da nije bilo podrške ministarstva još dugo godina bi koristio nekadašnji.

Visina podsticaja je utvrđivana u iznosu od 50 odsto od vrednosti realizovane prihvatljive investicije bez PDV-a odnosno u iznosu od 65 odsto od ove vrednosti u području otežanih uslova rada u poljoprivredi, a najviše 1.800.000 dinara.

Mera je probudila veliko interesovanje i pristiglo je ukupno 2.347 zahteva, odnosno predračuna na osnovu kojih je odobreno 1.512 zahteva, odnosno 64,42 odsto. Iznos odobrenih podsticaja je 1.907.458.107 dinara.

Nakon realizacije investicije 1.398 poljoprivrednih proizvođača je podnelo zahteve za isplatu, od čega je isplaćeno 1.307 zahteva, odnosno 1.656.644.802 dinara. U radu je još 57 zahteva.

U 2018. godini poljoprivredni proizvođači mogu da uz subvenciju nabave novi traktor sa standardnim delovima, uređajima i opremom za izvođenje poljoprivrednih radova, uključujući pripadajuću traktorsku kabinu kroz IPARD program u okviru Meru 1 – Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava.

Ilustracija: Tanjug (Zoran Žestić)
Izvor: RTV

:: AgroVizija Portal :: OBNOVA MEHANIZACIJE U DIVOŠU ::