2
suncokret

AGROVESTI

KAKVO JE STANJE MEHANIZACIJE U ZAPADNOJ BAČKOJ?

Sombor (10. april 2018.) - Poljoprivrednici koji obrađuju manje od 10 hektara zemlje nikada ne mogu da sakupe novac za novi traktor i njihova mehanizacija je stara trideset i više godina. Milojko Milosavljević iz Kruševlja kod Gakova, kaže da je njegov vršnjak belorus proizveden 1966-te i još uvek uspeva da se izbori sa oranicama, jer za bolji nema novca. ...

"Ne može se kupiti novi traktor. Umesto da selo ide napred, mi idemo nazad. I ovo malo zemlje što ima daje se velikim zakupcima i mali proizvodjači ne mogu opstati. Priča o novom traktoru od 25, 30 hiljada evra, to su samo snovi za male proizvođače", rekao je Milojko.

Nebojša Kovačević iz Gakova obrađuje 100 hektara zemlje u zakupu i kaže da je svog belorusa planirao da menja za novi traktor, ali sušna godina je uzela dobit, pa je ostao na IMT-u i jednom manjem traktoru.

"Nekada je u ono vreme trebalo dva vagona kukuruza da se kupi 539. Sada treba osam vagona kukuruza da se kupi isti takav traktor ili Tafe 542. Pre 15 godina MTZ je koštao u Subotici 10 hiljada evra, a sada isti takav traktor košta 21 hiljadu evra. Cene proizvoda su čak i niže tako da, teško je to uklopiti", naglasio je Nebojša.

U Gakovu i okolnim selima, mehanizaciju su obnovile samo velike gazde i tajkuni koji su radili hiljade hektara državnih oranica. Mali proizvođači se ne usuđuju da uzmu kredite, jer su im, kako kažu, prihodi toliki da mogu samo da prežive.

Ilustracija: RTV (Martin Martinov)
Izvor: RTV (Predrag Ćurčija)

:: AgroVizija Portal :: KAKVO JE STANJE MEHANIZACIJE U ZAPADNOJ BAČKOJ? ::