2
suncokret

AGROVESTI

Pripremljen projekat „Gud fud”: LABORATORIJA ZA HRANU

Sremska Mitrovica (28. decembar 2016.) - Tokom godine Sremska Mitrovica je pripremala sa partnerom iz Hrvatske IPA projekat „Gud fud“ (Dobra hrana), koji predviđa otvaranje laboratorije u kojoj će raditi stručnjaci osposobljeni da prate kvalitet proizvoda sa ovog područja, odnosno hrane voća, povrća i meda (Sremska Mitrovica ima dva udruženja proizvođača meda), i osposobljavanje stručnjaka da se bave tim poslom.

- Poenta programa je da zainteresujemo naše poljoprivredne proizvođače da u saradnji sa Institutom za poljoprivredu krenu u kontrolisanu proizvodnju, odnosno kontrolisanu upotrebu korišćenja hemijskih sredstava da bi pravilno radili, a zatim sledi kontrola tih proizvoda sa sertifikatom da su oni zdravstveno-bezbedni - kaže Vladimir Nastović iz Gradske uprave za poljoprivredu i zaštitu životne sredine.

Ovde nije reč, kaže Nastović, o organskoj proizvodnji, već kontroli kvaliteta hrane, što je velika nepoznanica u Srbiji. Proizvodi će se naći na tržnici i imati pečat ili sertifikat koji garantuje da su proizvodi zdravstveno bezbedni za upotrebu.

Vrednost ovog projekta je do 300.000 evra. Predata je i aplikacija za IPA sredstva, a rezultati se očekuju već u martu. Za ovaj projekat Mitrovica je dobila i podršku Ministarstva poljoprivrede.


Izvor: Dnevnik

:: AgroVizija Portal :: Pripremljen projekat „Gud fud”: LABORATORIJA ZA HRANU ::