2
suncokret

AGROVESTI

SNEG ODLIČAN TERMOIZOLATOR ZA PŠENICU

Novi Sad, Kragujevac (10. januar 2017.) - U Južnobačkom okrugu zemljište je smrzlo na dubini od 10 do 20 santimetara, a izuzetno niske temperatura se spustale do minus dvanaest pa čak i minus četrnaest stepeni celziusa. Po rečima meteorologa, taj ledeni talas potrajaće još koji dan. Led i niske temperature dobro su dosle plasticama pooranog zemljišta, međutim poljoprivredni proizvođači brinu zbog mogućnosti izmrzavanja useva.

Po rečima stručnjaka iz Poljoprivredne stručne službe Novi Sad, Janka Papa pšenice koje su posejane do 20 oktobra i nalaze se u fazi bokorenja, pa čak i one iz kasnijih rokova setve nisu u opasnosti, i napominje da će sneg koji je pao dobro zaštititi useve, te da je još uvek rano govoriti o eventualnom izmrzavanju.

U regionu Šumadije zbog zakasnele berbe kukuruza i ostalih okopavina, setva pšenice obavljena je van optimalnog vremenskog roka. Na sreću, agroekološki uslovi bili su izuzetno povoljni u fazi klijanja i nicanja, tako da je pšenica ušla u zimski period sa formirana tri do četiri lista. Iako nije u potpunoj fazi bokorenja, ova ozima strnina može da izađe iz zimskog perioda bez većeg imrzavanja i proređivanja biljnog sklopa.

Međutim,u poslednjih nekoliko dana zbog niske temperature iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe Kragujevac savetodavac Dobrivoje Popović ističe da u šumadijskim atarima trenutno ima od pet do petnaest santimetara snežnog pokrivača, koji doprinosi povećanju temperature zemljišta u zoni klijanja i nicanja i predstavlja odličan termoizolator, te da domaće sorte pšenice još uvek odolevaju postojećem temperaturnom minusu.


Ilustracija: RTV (Jan Valo)
Izvor: RTV

:: AgroVizija Portal :: SNEG ODLIČAN TERMOIZOLATOR ZA PŠENICU ::