2
suncokret

AGROVESTI

SNEG POGODUJE SVIM POLJOPRIVREDNIM KULTURAMA

Beograd (12. januar 2017.) - Sneg pogoduje svim ratarskim i voćarskim kulturama, pa čak i da ga bude do marta to se neće odraziti na njihove prinose i rod, složni su u oceni poljoprivredni stručnjaci i proizvođači.

Rukovodilac službe za odnose sa javnošću Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) iz Padinske Skele Vesna Gajić rekla je Tanjugu, da je snežni pokrivač dobrodošao svim ratarskim kulturama koje su u PKB jesenas posejane u optimalnim agrotehničkim rokovima.

Ona je kazala da ne očekuje da će se sneg negativno odraziti na prinose ratarskih kultura koji su u jesenjoj setvi na poljima PKB-a posejane na oko 7.000 hektara, od čega pšenice na 3.500 hektara i da će prinosi biti rekordni , kao što su bili i u 2016.

"Imali smo nešto malo dana bez snega sa niskim temperaturama u decembru 2016, ali se nadamo da to nije oštetilo biljke", kazala je Gajić dodajući da su ovih dana na području Pančevačkog rita temperature bile u proseku minus 15, ali da je bilo dana kada je bilo i minus 19 stepeni.

Prema njenim rečima, sneg je dobro došao i zbog uništavanja glodara, jer su oni poslednjih godina nanosili ozbiljne problem PKB korporaciji, odnoseći dobar deo roda.

Gajić je navela i da je na poljima PKB-a završeno sa zimskim oranjem, precizirajući da je nešto malo ostalo dubokog oranja, ali da je ta korporacija spremna da na proleće krene sa setvom šećerne repe.

Istakla je i da u PKB korporacija zbog snega nema problema ni u stočarskoj proizvodnji, niti da je smanjena proizvodnja mleka na farmama naglašavajući da se ovih dana na sedam gazdinstava izmuze 8.000 krava i dnevno proizvede 150.000 litara mleka koje se isporučuje mlekarama svakodnevno..

"Ove niske temperature nisu nikakvo iznenađenje za zaposlene u PKB korporaciji gde već tri generacije imaju po 30 godina staža. Ljudi normalno rade i dežurstva su redovna..Životinjama niske temperature po prirodi ne smetaju, jedini problem je zamrzavanje vode, ali je i tu situacija pod kontrolom" navela je ona.

Nagoveštaj dobre rodne godine

Agroekonomski analitičar Milan Prostran kazao je Tanjugu da je sneg trenutno dobrodošao svim poljoprivrednim kulturama i da je nagoveštaj dobre rodne godine, odnosno da će imati pozitivan uticaj na budući razvoj svih voćarskih, vinogradarskih i ratarskih kultura.

"Sneg je izuzetno dobro došao poljoprivredi i sačuvaće sve ono što je na poljima zasejano i ranijih godina posejano. Ukoliko sneg potraje i duže, odnosno ako ga bude i do marta, neće biti problema, jer je sada trenutno period mirovanja svih useva , period kada se oni spremaju za prolećni razvoj" rekao je Prostran.

Prema njegovim rečima, sneg koji je prekrio zemljište posebno je značajn i spasiće poljoprivredne kulture koje nisu posejane u optimalnim agrotehničkim rokovima i koje su osetljive na "golomrazicu".

"Sneg je dobrodošao i za akumuliranje vlage u zemljištu, obzirom da je jesen bila suva i da su neki depoi u ispražnjeni od vlage. Sada ćemo imati dovoljno vlage u zemljištu da se izborimo sa njenim deficitom koji po pravilu nastaje u letnjim mesecima i pri visokim temperaturama", dodao je Prostran,

I on je istakao da je sneg veoma značajan jer uništava štetočine i glodare, koji nanose veliku štetu poljoprivredi, a posebno pšenici.

Mogući problemi za poljoprivrednike koji se javljaju zbog snega i niskih temperature, prema rečima Prostrana vezuju se za snabdevanje stoke vodom i hranom posebno u nepristupačnim brdsko planinskim krajevima, ali su poljoprivrednici tamo pripremljeni na te uslove.

On je ocenio, veće problem u poljoprivrenom bilansu pšenice u 2017.može da stvori to što je te kulture jesenas posejano na oko 100.000 hektara manje površina nego što je posejano 2015.


Ilustracija: Beta (Dragan Gojić)
Izvor: Tanjug

:: AgroVizija Portal :: SNEG POGODUJE SVIM POLJOPRIVREDNIM KULTURAMA ::